• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nobelova nagrada za Petera Handkea i Olgu Tokarčuk

Autori mondo.ba Autori Agencije

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu dodeljena je poljskoj književnici Olgi Tokarčuk, dok je priznanje za 2019. godinu dodeljeno austrijskom autoru Peteru Handkeu.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Nobelovu nagradu za 2018. godinu poljskoj autorki Olgi Tokarčuk za „narativnu maštu, koja sa enciklopedijskom strašću predstavlja rušenje prepreka kao način života“.

Nobelova nagrada za 2019. godinu otišla je u ruke austrijskog književnika Petera Handkea uz obrazloženje: „Zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskoj postojanja.“



Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je ove godine dva puta nakon što je švedsko tijelo koje bira laureate bilo pogođeno skandalom zbog seksualnog napada što je odložilo ceremoniju 2018. godine.

Inače, Peter Handke je od 2013. godine inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS).

"Peter Handke je jedan od najznačajnijih savremenih pisaca nemačkog jezika, koji je branio dostojanstvo srpskog naroda iznošenjem istina o njegovom stradanju tokom proteklog građanskog rata u Jugoslaviji, čime je pokazao i dokazao da je njegovo ukupno književno stvaralaštvo uvek bilo zasnovano na neprolaznim moralnim vrednostima", saopšteno je tada iz ANURS-a.

Peter Handke, nobelovac koji rado dolazi u Banjaluku

Među favoritima, prema pisanju Gardijana, su bile autorka “Sluškinjine priče” Margaret Atvud i pesnikinja En Karson, obe iz Kanade, književnica Maris Konde, sa francuskog karipskog ostrva Gvadalupe, japanski autor Haruki Murakami i kenijski pisac Ngugi Va Tiongo. U najužem izboru su navodno bile i ruska spisateljica Ljudmila Ulickaja i Olga Tokačuk iz Poljske.

Švedska akademija, koja dodjeljuje ovu prestižnu nagradu, odlučila je prošle godine da ne dodijeli Nobela za književnost, upravo zbog skandala koji je izbio. Žan- Klod Arno, suprug članice Akademije, Katarine Frostenson osuđen je u oktobru na dvije godine zatvora zbog seksualnog napada. Iako se Frostenson povukla sa mjesta članice Akademije, ovaj događaj je izazvao krizu u organizaciji, odnosno do sukoba interesa i “curenja” informacija jer su se u javnosti pojavila imena dobitnika Nobelove nagrade.

Sara Danijus, sekretarka Švedske akademije je rekla da se Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje nekome ko je učinio nešto izvanredno za čovječanstvo, kao i da je nacionalnost nevažna.

O pobjedniku odlučuju članovi Švedske akademije i taj postupak odlučivanja se čuva u tajnosti 50 godina.

Član akademije Anders Olson rekao je da su se članovi ove godine udaljili od “muški orijentisane” književnosti.

Među prethodnim pobjednicima su Bob Dilan (2016), Alis Manro (2013), Orhan Pamuk (2006), Toni Morison (2003) i Gabrijel Garsija Markez (1982). Pobednici su dobili po devet miliona švedskih kruna, medalju i diplomu.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop