• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Naftaši" iz RS prijete štrajkom

Radnici Naftne industrije RS mogli bi stupiti u štrajk ukoliko se, kako navode, ne počnu poštovati zakonske odredbe i prava radnika.

 "Naftaši" iz RS prijete štrajkom Izvor: MONDO

"U Rafineriji nafte se ne poštuje važeći kolektivni ugovor i sistematizacija radnih mjesta, kao i primjena najnižih koeficijenata i najnižih plata za radnike", rekao je predsjednik Odbora sindikata Naftne industrije u RS i Sindikalne organizacije Rafinerije nafte Brod Danilo Broćilo.

On je rekao da nije došlo ni do raslojavanja u okviru grupe djelatnosti na različite poslove, navodeći da portir koji je KV radnik ima istu platu kao KV radnik na postrojenju, te da je radnicima u smjeni ukinuta mogućnost nadoknade prekovremenog rada.

Prema njegovim riječima, ukinut je i dodatak na minuli rad borcima Vojske RS i policije, umanjen topli obrok za radnike, kojih je dosta bez validnog ugovora o radu.

Broćilo je rekao da su na sindikalnim sastancima preduzeća Rafinerije nafte Brod, Rafinerije Ulja Modriča i "Nestro petrola" Banjaluka 25. marta donesene odluke da se do 31. marta iznađe rješenje za probleme i dogovore sporna pitanja, te potpiše novi kolektivni ugovor, ali da se to nije dogodilo.

Predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Modriča Zlatko Tanasić istakao je da je zadnje povećanje plate u ovoj kompaniji bilo u 2008. godini.

"Smatram da smo zaslužili veće plate, posebno ako uzmemo u obzir da su prosvjeti u zdravstvu i svim budžetskim korisnicima povećane plate, a to ni za jednu marku nije urađeno u privredi, koja treba da bude vodeća", rekao je Tanasić.

Istakavši da je pohvalno što za modernizaciju Naftne industrije RS sredstva ulaže ruski partner, Tanasić je rekao da se ni u toj priči radnici nigdje ne spominju, a čak se i prijeti i otkazima.

Predsjednik Sindikata "Nestro petrol" Banjaluka Branko Rađenović rekao je da se na potencijalnom spisku tehnološkog viška nalazi oko 180 radnika "Petrola", iako pregovori sindikata i menadžmenta još traju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE