• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici koriste povlastice i ne rade

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH još nisu zvanično počeli da rade svoj posao, ali zato obilato koriste blagodjeti te funkcije.

 Poslanici koriste povlastice i ne rade Izvor: MONDO

Osim što već četiri mjeseca primaju platu od skoro 5.000 KM i to bez ijednog radnog dana, mnogi od njih koriste i povlastice korišćenja opštinskih službenih vozila u svrhu navodnog poslaničkog posla.

Građanin Istočnog Sarajeva, koji je primjetio da se poslanik SDS Darko Babalj često vozi u službenom automobilu Skupštine grada Istočno Sarajevo, poslao je "EuroBlic-u" pismo sljedećeg sadržaja:

"Vozi ga vozač koji prima platu u gradskoj upravi, a svi troškovi i dnevnice idu na račun grada. Sramota je da se ovako ponaša narodni poslanik. Malo mu je pet-šest hiljada maraka plate iz državne kase, pa još guli i gradsku", navodi u pismu jedan građanin Istočnog Sarajeva.

Poslanik Darko Babalj potvrdio je listu da je povremeno koristi službeni automobil Skupštine grada jer nema privatni. Međutim, Babalj tvrdi da tu mogućnost ne koristi samo on, već i ostali poslanici.

"Tačno je da nismo još zvanično stupili na dužnost, ali smo već dobili 50 pozivnica da negde idemo u svojstvu poslanika. Primjera radi, dobijem poziv od komisije za evropske intergacije i onda zamolim Skupštinu grada da mi posudi automobil da odem na sastanak. Izađu mi u susret, daju automobil i vozač me odveze i vrati. Na kraju krajeva, na izborima sam dobio povjerenje građana Istočnog Sarajeva", odgovara ljutito Babalj.

Inače, i većina poslanika iz prošlog saziva Parlamenta za vreme mandata je koristila tu privilegiju, mada niko od njih nije mogao da objasni kojim konkretno aktima je to regulisano.

Svi su se uglavnom pozivali na “uobičajenu praksu”. Ni načelnici opština ne kriju da su opštinska vozila često na usluzi narodnim poslanicima, ali tvrde da to nije preveliki trošak za lokalnu zajednicu.

Oni se uglavnom pozivaju na to da “cijene instituciju narodnog poslanika, koji sve što rade - rade u interesu građana”. Podsjećamo, zbog problema u formiranju vlasti na nivou BiH prouzrokovanih političkim nesuglasicama u Federaciji poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH više od četiri mjeseca ne rade.

Za to vrijeme imaju redovne mjesečne prihode, za šta je iz budžeta BiH već isplaćeno više od milion KM. Osim poslanika koji su izabrani u novi saziv Parlamenta BiH, i bivši poslanici imaju pravo na ista mesečna primanja godinu dana od isteka mandata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE