• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko ne može u Urbanistički zavod RS

Pripadnici "Sektor sekjuritija", prema naredbi direktora, nikom od radnika Urbanističkog zavoda RS u Banjaluci ne dozvoljavaju da uđu u zgradu.

 Niko ne može u Urbanistički zavod RS Izvor: MONDO

Pred zgradom Urbanističkog zavoda nalazi se 20-ak otpuštenih radnika, koji već treći dan pokušavaju da uđu u zgradu Zavoda, kao i nekoliko pripadnika policije.

Otpuštena radnica Dragana Babić potvrdila je za MONDO da je Inspekcija rada juče dostavila rješenje i radnicima i direktoru Goranu Vajkiću da otkazi 21 radnika nelegalni, međutim Vajkić negira tu odluku, pa je jutros čak zabranio ulaz u zgradu i radnicima koje nije otpustio.

"Smatramo da Sektor Sekjuriti takođe krši zakon jer pomaže poslodavcu u kršenju zakona i mi ćemo, nakon što dobijemo izvještaj policije, vjerovatno ići tužbom protiv Sektor sekjuritija", rekla je Babićeva.

Otpušteni radnici Urbanističkog zavoda sumnjaju da ova ustanova uopšte planira da se nastavi baviti projektovanjem i planiranjem, je se, prema njihovim riječima, iz Zavoda otpuštaju arhitekte i visokokvalifikovani radnici, a zadržavaju kuhari, automehaničari i niskokvalifikovani radnici.

"Svako jutro ćemo dolaziti na posao jer se držimo zakona - ako je Inspekcija rada rekla da su naši otkazi nezakoniti, mi treba da radimo, a to što se neko ne pridržava zakona skoro godinu dana, to nije naš problem", rekla je Babićeva.


Prema njenim riječima, radnica Jasminka Matić pokušala je da inscenira da je napadnuta u ponedjeljak, nakon čega je verbalno napala predsjednicu sindikata Živanu Gojić i "prijetila joj da će dovesti muža".

Direktor Zavoda Goran Vajkić uručio je 21. marta otkaze 21 radniku uz obrazloženje da su tehnološki višak i da su nekvalifikovani za rad u ovoj instituciji. Za ostale radnike vode se sudski postupci po osnovu radnih sporova.

Nakon što je Okružni privredni sud Banjaluka 16. septembra prošle godine donio odluku o pokretanju stečajnog postupka u Urbanističkom zavodu RS, početkom novembra stečaj je vraćen na početak jer je Viši privredni sud Banjaluka prihvatio žalbu ovog preduzeća na odluku o pokretanju stečaja.

Većinski vlasnik Urbanističkog zavoda RS je banjalučki biznismen Jovo Vidović.

Poreska uprava RS podnijela je ranije Okružnom tužilaštvu u Banjaluci četiri izvještaja protiv pet direktora i vlasnika Urbanističkog zavoda zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlaštenja u privredi i službeni položaj.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE