• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne zna se uzrok smrti bebe iz Doboja

Intitut za zaštitu zdravlja RS do danas nije dobio zvanični izvještaj o nalazima autopsije dvomjesečne bebe iz Doboja

 Ne zna se uzrok smrti bebe iz Doboja Izvor: MONDO

Konačan uzrok smrti biće utvrđen nakon što nadležne institucije provedu patološke, patohistološke i toksikološke analize, prenosi Srna.

U saopštenju Instituta za zaštitu zdravlja RS navodi se da je autopsija tijela bebe izvršena juče i da je o tome Institut usmeno informisao člana tima za istraživanje uzroka smrti.

U saopštenju se dodaje da je do sada utvrđeno je da je preminula beba donesena na redovnu vakcinaciju 4. aprila i prema kalendaru vakcinacije dobila prvu dozu vakcina DiTePer, Polio i HiB .

"Prije vakcinacije, dijete je pregledao epidemiolog, nije bilo kontraindikacija za vakcinu i nakon aplikacije vakcine nije bilo nikakvih trenutnih postvakcinalnih reakcija", navodeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je uvidom u zdravstveni karton utvrđeno da je dijete bilo dva puta u savjetovalištu za zdravu djecu i nije imalo nikakvih evidentnih zdravstvenih problema.

Iz Instituta za zaštitu zdravlja RS napominju da je DiTePer vakcinom, iz iste bočice sa 10 doza na istom punktu u Dragalovcima vakcinisano četvoro djece, Polio vakcinom 20 djece i HiB-om četvoro djece, te da su preostale doze iz bočica utrošene u vakcinalnim punktovima u ambulantama Ljeb i Cerovica, a nakon vakcinacije nije prijavljena nijedna postvakcinalna reakcija.

Prema njeihovim navodima, sve navedene vakcine imaju atest o ispravnosti dobijen od Agencije za lijekove i medicinska sredstava Srbije u Beogradu i bile su u sistemu hladnog lanca o čemu takođe postoji dokumentacija.

Uvidom u izvještaj o utrošenim dozama DiTe Per, Polio i HIB vakcine na području opštine Doboj, u martu i aprilu istim serijama vakcinisano je 290 djece Di Te Per vakcinom, 692 vakcinom Polio i 249 djece HIB vakcinom.

Prema informacijama Instituta za zaštitu zdravlja, na području opštine i regiona Doboj nije bilo prijavljenih postvakcinalnih reakcija u posljednjih godinu dana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE