• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate u zdravstvu bez smanjenja

U ovoj godini neće biti smanjenja plata u zdravstvu Republike Srpske, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić.

 Plate u zdravstvu bez smanjenja Izvor: MONDO

"U martu ove godine imali smo i prve efekte izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, gdje je zabilježeno i određeno povećanje u odnosu na isti period prošle godine. Nažalost, u prva dva mjeseca ove godine imali smo i određeni deficit, ali smo dogovorili način na koji ćemo to prevazići i siguran sam da ćemo to zajedno u potpunosti prevazići", rekao je Škrbić za "Nezavisne novine".

Govoreći o platama direktora zdravstvenih ustanova, Škrbić je istakao da ih kontrolišu, i podsjetio da su direktori dužni da sva finansijska primanja za zaposlene dostavljaju Ministarstvu, koje to prati.

Prema njegovim riječima, problem previsokih plata postoji posebno u manjim sredinama, gdje su direktori zdravstvenih ustanova ujedno i jedan od tri-četiri ljekara koji tu rade, pa tako rade dva paralelna posla i plaćeni su za direktorski i za rad doktora.

Osvrćući se na činjenicu da direktor manjeg doma zdravlja ima po nekoliko pomoćnika ili zamjenika, ministar je rekao da nastoje da svim zdravstvenim ustanovama sugerišu da donošenje internih akata statuta i sistematizacija radnih mjesta mora proći Ministarstvo koje daje konačan sud da li nekoj ustanovi treba pomoćnik ili zamjenik.

Govoreći o prioritetima ulaganja u zdravstvo, on je naveo da je planirana izgradnja dva hemodijalizna centra, u Foči i Trebinju i da će 12 domova zdravlja ući u rekonstrukciju, te dodao da očekuju odobrenje kredita od 100 miliona evra od Evropske investicione banke, od čega bi 20 miliona išlo za bijeljinsku bolnicu, a više od 70 miliona za rekonstrukciju Kliničkog centra Banjaluka.

Prema njegovim riječima, sa Ministarstvom inostranih poslova Grčke nedavno je razgovarano o aktivnostima o rekonstrukciji bolnice Kasindo koja radi u veoma lošim uslovima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE