• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH odbio većinu apelacija FBiH

Ustavni sud BiH danas je odbio veći broj apelacija Vlade Federacije BiH protiv pravosnažnih presuda kantonalnih sudova.

 Ustavni sud BiH odbio većinu apelacija FBiH Izvor: MONDO

Ove apelacije odnosile su se na obavezu FBiH da zaposlenima isplati novčana potraživanja iz radnog odnosa.

Riječ je o novčanim potraživanjima poput neisplaćenih plata, regresa, toplih obroka, jubilarnih nagrada i naknada za odvojeni život za periode i iznose pojedinačno označene u tužbenim zahtjevima, a koja su trebali da prime u skladu sa relevantnim propisima u FBiH, navodi se u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je zaključio da su redovni sudovi donijeli osporene presude u skladu sa standardima iz Ustava BiH.

U nekoliko odluka Ustavni sud BiH je riješio veći broj apelacija izjavljenih protiv FBiH, a u vezi sa isplatom stare devizne štednje.

U saopštenju se navodi da su se apelanti neosnovano žalili da im je FBiH povrijedila pravo na imovinu zbog nemogućnosti naplate njihovih potraživanja po osnovu računa stare devizne štednje.

Ustavni sud BiH je, pozivajući se na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Josip Zadrić protiv BiH" od 16. novembra prošle godine i na Mišljenje Komiteta ministara Savjeta Evrope, zaključio da su mjere koje je FBiH preduzela s ciljem isplate stare devizne štednje u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na današnjoj sjedici Ustavni sud je odbio kao neosnovanu apelaciju Z.L. protiv presude Kantonalnog suda u Sarajevu od 8. aprila 2008. godine i presude Opštinskog suda u Sarajevu od 26. septembra 2005. godine.

Osporenim presudama apelant je, u svojstvu ljekara specijaliste ginekologa-citologa, proglašen krivim za produženo krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Ustavni sud BiH je zaključio da nisu povrijeđene odredbe Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda Protokola broj sedam uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH je riješio 23 zahtjeva za donošenje privremene mjere i 103 pojedinačne odluke, od čega je usvojeno 19 odluka u meritumu i 84 odluke o nedopustivosti.

U više meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na današnjoj sjednici u sedam od 19 usvojenih meritornih odluka Ustavni sud BiH utvrdio je povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija biće održana 20. aprila.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE