• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedska "minira" Njemačku oko izbora Rikera

Nijemac Joakim Riker nije dobio zeleno svjetlo od Švedske za poziciju šefa Evropske komisije u BiH.

 Švedska "minira" Njemačku oko izbora Rikera Izvor: MONDO

Podrška Švedske za izbor Rikera izostala je zbog njegovog ponašanja dok je obavljao funkciju šefa Misije UNMIK-a na Kosovu, saznaju "Nezavisne novine".

Njemačka je uputila cirkularno pismo svim članicama EU da novi šef Evropske komisije u BiH bude smješten van BiH, kao i da bude ekspert međunarodnog prava, što Riker nije, rekao je izvor blizak političkim krugovima u Briselu.

Izvor navodi da je podrška Rikeru od Švedske izostala i zbog toga što je u nekoliko navrata dovođen u vezu s kriminalnim krugovima na Kosovu, a tokom njegovog mandata Unutrašnja kontrola UN protiv njega je čak pokrenula i istragu.

Advokat Tom Gaši takođe je optužio zvaničnike UNMIK-a za umiješanost u organizovani kriminal. Gaši je izjavio da su mu neki međunarodni zvaničnici na Kosovu prijetili, jer je o svojim saznanjima obavijestio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Osim Rikera pod istragom Unutrašnje službe za nadzor UN bili su i prvi zamjenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk i šef Pravne službe UNMIK-a Aleksander Borg-Oliver. Zvaničnici UNMIK-a dovođeni su i u vezu s malverzacijama tokom izgradnje termoelektrane na Kosovu.

Jedan od razloga za izostanak podrške Rikeru je, piše list, i saučesništvo u ometanju i usporavanju istraga nad kosovskim zvaničnicima, a kao dokaz za to je Rikerova naredba o ukidanju jedanaestomjesečne zatvorske kazne bivšem komandantu OVK-a Samiju Ljustraku da bi mogao da se kandiduje za gradonačelnika Srbice.

Riker trenutno obavlja funkciju ambasadora Njemačke u Švedskoj, a na to mjesto došao je s pozicije šefa Misije UNMIK-a na Kosovu. Od maja 2001. do jula 2002. bio je na mjestu zamjenika visokog predstavnika u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE