• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Međunarodni dan Roma

Najbrojnija romska zajednica na području Republike Srpske je u Bijeljini. Procjenjuje se da u ovoj opštini ima oko 3 500 Roma

 Danas je Međunarodni dan Roma Izvor: MONDO

Mujo Beganović iz Udruženja Roma „Složna braća“ kaže da su nezaposlenost i stambeno zbrinjavanje najveći problem Roma u Bijeljini. Od 3.500 Roma zasposlena su samo tri pripadnika ove nacionalne manjine, prenosi RTRS.

Mladi Romi sve su svjesniji koliko je obrazovanje važno za njihovu budućnost.

Begzada Beganović, prva je Romkinja koja je završila osnovnu školu i sada radi kao asistent za obrazovanje Romske djece u Udruženju Otaharin

Romsku zajednicu u Bijeljini pomaže i lokalna uprava. Iz budžeta već godinama izdvajaju sredstva za školovanje Roma a za stambeno zbrinjavanje najugroženijih romskih proodica u ovoj godini obezbjeđeno je 100.000 KM. Zahvaljujući sredstvima od 480.000 maraka Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH, humanitarne organizacije Hilfsverk u Bijeljini je završena izgradnja četiri i rekonstrukcija 20 kuća za Rome.

Oko 300.000 maraka biće izdvojeno i za podsticaj zapošljavanju pripadnika romske nacionalnosti

U BiH prema procjenama nevladinih organizacija i nezvaničnim izvještajima državnih institucija živi između 60.000 i 80.000 Roma.

Pripadnici ove zajednice suočeni su sa brojnim problemima a od Dekade Roma, koja traje do 2015-te godine, očekuju da riješi bar neke od njih.

Diskriminacija najveći problem Roma

Gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić rekao je da je lokalna Vlada realizovala nekoliko projekata za stambeno zbrinjavanje Roma, te učinila značajne korake na ostvarivanju manjinskih prava i ukupnog socijalnog statusa romske zajednice.

"Nažalost, i u šestoj godini evropske strateške akcije `Dekada Roma`, čiji je cilj njihovo uključivanje u društvene tokove, najveći problem ovog naroda i dalje je diskriminacija", rekao je Pajić, čestitajući Romima 8. april - Međunarodni dan Roma.

Predsjednik Skupštine distrikta Esad Atić kao pokazatelj odgovornosti ove lokalne zajednice prema romskoj manjini istakao je činjenicu da Romi imaju svog predstavnika u parlamentu distrikta.

Predsjednik Udruženja Roma "Romski san" iz Brčko distrkta Sabit Muratović izjavio je da je ogroman broj porodica romske populacije u Brčkom prinuđen da živi ispod svakog minimuma, jer od približno 1 500 članova ove zajednice u distriktu stalno zaposlenje ima svega nekoliko desetina. /kraj/dđ/vj


(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE