• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Barozov govor upozorenje za BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govor Žoze Manuela Baroza ocijenio kao upozorenje za BiH, ali i kao ohrabrenje da može biti dio EU

 Incko: Barozov govor upozorenje za BiH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko današnji govor predsjednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza parlamentarcima iz BiH ocijenio je kao upozorenje da ovako ne može dalje, ali i kao ohrabrenje da BiH, uz neke napore, može biti dio EU.

Visoka delegacija EU koja je danas posjetila Sarajevo, prema Inckovim riječima, prenijela je domaćim političarima jasne poruke da ne treba da kasne sa formiranjem vlasti i da ne žele da BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu.

"EU ima program koji omogućava BiH da za nekoliko godina bude kandidat, ali političari u BiH treba prvo da se dogovore", istakao je Incko.

Konstatujući da nema signala od domaćih političara da su spremni za dogovor Incko je rekao da je sazrelo vrijeme za formiranje vlasti.

"Dopalo mi se što je Barozo dao snažnu podršku pravosudnim institucijama BiH - Sudu, Tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, jer bez pravne države, nema države", istakao je Incko.

Prema njegovim riječima, danas nije razgovarano o sankcijama, jer to nije evropski stil.

"Evropski stil je da se razgovara i to je danas rekao i Barozo - dijalog, kompromis, tolerancija i konsenzus, tako je stvorena EU od zemalja koje su godinama ratovale", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je potvrdio da se Barozo neformalno sastao sa predstavnicima dva HDZ-a, ali nije mogao dati više informacija o tome.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je danas u Sarajevu da će BiH ostati u središtu političke pažnje EU i njene politike proširenja, te pozvao sve političke stranke da se dogovore o formiranju vlasti na nivou BiH.

U obraćanju učesnicima "Parlamenta za Evropu" Barozo je istakao da nije na EU da posreduje u procesu rofmiranja vlasti ističući da je odgovornost za to na domaćim političkim čelnicima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE