• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckov nalog nije narušio dignitet

Nalog Valentina Incka o suspenziji odluka CIK BiH o izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH nije narušio dignitet ove institucije rekla je Hadžiabdić.

 Inckov nalog nije narušio dignitet Izvor: MONDO

Nalog visokog predstavnika Valentina Incka o suspenziji odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH nije narušio dignitet ove institucije kojoj je najveći problem to što još nije završen izborni proces, izjavila je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

"Mi dignitet ove institucije cijenimo prema broju potvrđenih odluka u Sudu BiH i drago nam je što postoji dvostepenost i kontrola pravilnosti i zakonitosti odluka koje donosimo. Taj procenat je iznad 96 odsto potvrđenih odluka CIK-a", rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je za sutrašnje "Nezavisne novine" izjavila da CIK nije imao nikavu pomoć savjetnika OHR-a koji su prisustvovali svakoj sjednici, a na osnovu Memoranduma o saradnji bili su dužni da daju svoje mišljenje.

Niz nelogičnosti koje se dešavaju u FBiH predsjednica CIK-a pripisuje zakonskim nedorečenostima, ali i pritiscima političkih krugova, te ističe da je najveći pritisak na CIK nepoštivanje zakonskih odredbi.

"Mi smo već sada trebali da budemo u pripremama za naredne izbore i izmjenama i dopunama zakona u vezi sa zahtjevima Evropskog suda za ljudska prava. U velikom smo kašnjenju sa svim planiranim aktivnostima jer ovaj izborni period nije završio. Osim opštih izbora do ljeta ćemo imati 11 prijevremenih izbora. Uz sve te pritiske sve je teže, ali radimo punom parom", naglasila je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, datumi konstituisanja vlasti u BiH 2002, 2006, 2010. godine pokazuju kašnjenje formiranja vlasti kao praksu koja se tolerisala, a sada je otišla van kontrole.

Odgovarajući na pitanje da li je CIK BiH bio žrtva osvete političara koji su ranije kažnjeni zbog sukoba interesa ili drugih razloga, Hadžiabdićeva je istakla da je CIK bio meta određenih krugova u nekim političkim partijama koji su imali svoje interese, a koji su javnosti poznati.

"To je bilo isključivo rušenje institucije kroz komentare da ništa ne znamo, da smo nestručni i nepotrebni. Sve je to neargumentovano, a traje od kada smo krenuli u provođenje izbora. Bilo smo i bićemo tome izloženi jer su to načini na koji neke grupe rade, a oni znaju kojim se razlozima rukovode", dodala je Hadžiabdićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE