• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka traži zatvaranje OHR-a

Kancelarija OHR-a nema potrebnu moć da promijeni politički ambijent u BiH navodi se u pismu koje je Njemačka uputila članicama EU.

 Njemačka traži zatvaranje OHR-a Izvor: MONDO

U pismu se ističe da je u BiH neophodna promjena, ali da Dejtonski sporazum mora da ostane osnova države i da BiH na toj osnovi mora da izgradi svoju evropsku kuću, saznaju "Nezavisne novine" od izvora u Briselu.

Za bonska ovlaštenja se navodi da bi trebalo da ostanu na snazi i da se koriste kao krajnje sredstvo, posebno kada se dođe u situaciju da neko prijeti Dejtonskom sporazumu.

"OHR treba da bude zatvoren što je prije moguće i njegovo dalje prisustvo ne samo da bi ugrožavalo EU, nego bi potkopavalo i angažman i efikasnost i spriječilo bi političare u BiH da počnu da se ponašaju u skladu sa briselskom logikom", naglašava se u pismu Njemačke članicama EU.

U pismu se navodi da od Dejtonskog sporazuma pristup međunarodne zajednice nije uspio da stvori inicijative koje bi napustile trenutni način razmišljanja i da političare u BiH natjera na kompromis za dobro svih građana BiH.

"Dobar izbor za budućeg visokog predstavnika bio bi neki međunarodni advokat", ističe se u pismu.

Njemačka pozdravlja odluke Savjeta ministara spoljnih poslova EU od 21. februara i 21. marta, koji je odlučio da ojača prisustvo EU tako što će spojiti funkcije specijalnog predstavnika i šefa delegacije EU, te odluke da novom šefu delegacije EU bude dat jači mandat, koji bi podrazumijevao i sankcije protiv osoba koje podrivaju mir i stabilnost.

"Ova dva položaja treba spojiti što je prije moguće i na čelo delegacije EU treba postaviti neku istaknutu osobu", ističe se u pismu koje je Njemačka uputila ostalim članicama EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE