• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH zakida RS za 30 miliona KM

Vlada FBiH spremna da plati samo 18 miliona KM od 48 miliona duga prema RS nastalog na osnovu raspodjele PDV-a.

 FBiH zakida RS za 30 miliona KM Izvor: MONDO

Federacija BiH odbija da izmiri cijeli dug prema Republici Srpskoj, koji je nastao na osnovu raspodjele PDV-a u posljednje četiri godine, i od 48,3 miliona maraka predložila je da plati samo 18 miliona, što je za Srpsku neprihvatljivo.

Istakao je to u petak ministar finansija RS Zoran Tegeltija, komentarišući posljednji prijedlog iz FBiH o poravnanju raspodjele novca sa jedinstvenog računa BiH.

"Vlada FBiH želi da napravi poravnanje samo za šest mjeseci 2010. godine i da za taj period plati 5,8 miliona maraka, a ne 35,5 miliona kako je izračunato za cijelu 2010. godinu. Vlada RS je iznenađena tom odlukom kojom FBiH želi da izbjegne poravnanje prihoda od indirektnih poreza u cijelosti i Srpska više neće imati razumijevanja za takvo ponašanje", rekao je Tegeltija.

On je rekao da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rak-rana RS koja se odrekla svog fiskalnog suvereniteta, zbog čega se sada nijedna odluka ne može donijeti bez konsenzusa pa tako ni poravnanje od indirektnih poreza ako za njega ne glasaju ministri finansija BiH i FBiH, prenosi "Glas Srpske".

"Narušeni su svi odnosi i principi na kojima je do sada funkcionisala UIO, a sva odgovornost nalazi se na Vladi FBiH. Ne možemo da usvojimo nijednu odluku ako oni nisu za to. Zato se nalazimo u situaciji da eksperti UIO izračunaju koeficijente koje niko ne spori, ali predstavnici FBiH ne žele da glasaju za njih jer im ne idu u prilog", rekao je Tegeltija i najavio da će Vlada RS svoj stav o ovom problemu utvrditi na idućoj sjednici.

Prema izračunu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO, FBiH duguje RS 48,4 miliona KM.

"Osim ovog duga postoji i tužba RS prema FBiH za oko 13,5 miliona maraka duga iz 2006. godine. Više od godinu Vlada FBiH nas ubjeđuje da će izvršiti poravnanje i ispuniti svoje obaveze prema RS i kada dođe trenutak za to na razne načine traže odgađanja, a njihove obaveze prema RS su sve veće", rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je i predsjednik Upravnog odbora UIO BiH Dragan Vrankić rekao da je dug FBiH prema RS nesporan i da mora da se izvrši poravnanje između entiteta u skladu sa obračunom Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

"Sa tim su se složili svi članovi UO iz FBiH, ali su poslije toga počele čudne igre i pokušaji odgađanja sastanaka radne grupe radi navodne zauzetosti", kazao je Tegeltija.

On je istakao da je Vlada RS do sada imala razumijevanja za teško stanje u FBiH i da u kratkom roku ne mogu da izmire sve svoje obaveze, ali da poslije ovih poteza više neće imati razumijevanja za ponašanje federalne strane.

Tegeltija je rekao da je RS u prva tri mjeseca ove godine prikupila 766,8 miliona maraka javnih prihoda, što je u odnosu na isti period lani više za 77,5 miliona.

"Imamo rast prihoda i od indirektnih i od direktnih poreza i od doprinosa. Opštine su u prva tri mjeseca dobile 6,8 miliona maraka više sa jedinstvenog računa nego prošle godine", rekao je Tegeltija i dodao da se pravi efekti povećanja stopa poreza i doprinosa još ne mogu vidjeti, jer je zakon stupio na snagu u februaru.

Tegeltija je ponovio da je za RS neprihvatljivo da budžet zajedničkih institucija BiH bude povećan za 120 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

(MONDO, foto "Glas Srpske")

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE