• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD ne planiraju "Dejton 2"

SAD trenutno ne planiraju organizaciju nikakvog "Dejtona 2", izjavio zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Tomas Kantrimen.

 SAD ne planiraju "Dejton 2" Izvor: MONDO

SAD trenutno ne planiraju organizaciju nikakvog "Dejtona 2", ali ako stranke u BiH, nakon formiranja vlasti, budu spremne za izmjene tog sporazuma, uz uslov ostanka najvažnijih principa Dejtonskog sporazuma, SAD će biti dio tog procesa, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Tomas Kantrimen.

Prema njegovim riječima, SAD su odane najvažnijim principima Dejtonskog sporazuma i zauvijek će ostati privržene tim principima, koji glase - BiH je jedna država sa dva jaka i efikasna entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Moguće je da se u budućnosti mijenja Dejtonski sporazum, ali samo na osnovu tih principa i uz samu saglasnost tri naroda u BiH. Kako će se to izvesti, ja ne znam, ali će u svakom slučaju to raditi stranke u BiH", rekao je Kantrimen za sarajevsko "Oslobođenje".

On je podvukao da je sada domaći zadatak formiranje vlasti na nivou BiH.

"Poslije toga je to moguće, ako stranke u BiH budu spremne za novi proces - da li će to nazvati 'Dejton 2' ili nekako drugačije, vidjećemo u budućnosti", rekao je Kantrimen.

On je dodao da bi najbolje bilo da međunarodna zajednica ne mora opet biti toliko uključena u formiranje vlasti u BiH.

"Ako budemo došli do zaključka da je opet neophodno neko međunarodno uključenje, onda će SAD tu odluku donijeti zajednički sa ostalim partnerima", pojasnio je Kantrimen.

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija je u Vašingtonu izrazio spremnost da do kraja godine bude organizovan "Dejton 2", kao međunarodna konferencija na kojoj bi međunarodna zajednica izašla sa konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadate ciljeve do kraja 2014. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE