• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši ministri neće iz službenih stanova

Doskorašnji HDZ-ovi ministri u Vladi FBiH ne namjeravaju da napuste službene stanove koje su koristili za vrijeme mandata.

 Bivši ministri neće iz službenih stanova Izvor: MONDO

Doskorašnji HDZ-ovi ministri u Vladi Federacije BiH oslobodili su kabinete i predali dužnost svojim naslijednicima, ali po svemu sudeći još ne namjeravaju da napuste službene stanove koje su koristili za vrijeme mandata.

List "EuroBlic" nezvanično saznaje da bivši HDZ-ovi ministri, uključujući i predsjednicu Borjanu Krišto na taj način namjeravaju da se “inate” visokom predstavniku Valentinu Incku koji se još nije izjasnio o njihovim mandatima.

Istovremeno, u novoizabranoj izvršnoj vlasti Federacije BiH, koju čini koalicija okupljena oko Zlatka Lagumdžije nadaju se da “neće morati da upotrebljavaju silu” da bi bivše funkcionere izbacili iz službenih stanova.

"Vjerujem da je riječ o civilizovanim ljudima koji su obavljali visoke dužnosti na nivou Federacije i da neće biti toliki primitivci da uzurpiraju tuđu imovinu i da je nezakonito koriste. U tom smislu nadam se da nećemo biti primorani da upotrebljavamo silu", kaže potpredsjednik Vlade Federacije BiH Jerko Ivanković-Lijanović.

On je rekao za “EuroBlic” da su bivši ministri prošle sedmice napustili kabinete, predali pečate i službena vozila i da je sada jedino ostalo da se isele iz službenih stanova, kako bi nova vlast mogla normalno da funkcioniše.

"Djelimično nam to stvara probleme, jer novoizabrani funkcioneri u FBiH ne mogu koristiti te stanove. Međutim, trpili smo tu vladu protekle četiri godine, pa možemo istrpiti još pet dana", kaže Ivanović-Lijanović.

Prema saznanjima list jedino je bivši ministar iz HDZ BiH Perica Jelečević napustio službeni stan, dok dosadašnji ministar finansija Vjekoslav Bevanda i dosadašnja predsjednica tog entiteta Borjana Krišto odbijaju da to učine.

Bevanda i Krišto juče nisu odgovarali na telefonske pozive, ali iz izvora bliskih njihovim strankama "EuroBlic" saje da su spremni da po svaku cijenu istraju u svom zahtjevu da im visoki predstavnik odgovori šta će biti sa njihovim mandatima, budući da su mu ih dali na raspolaganje. Istovremeno, visoki predstavnik Valentin Incko još se ne izjašnjava o svojim potezima nakon što je Ustavni sud FBiH obustavio postupak ocjene ustavnosti odluka o izboru rukovodstva u Federaciji, jer je dosadašanja predsjednica Borjana Krišto povukla taj zahtjev.

"Visoki predstavnik razmatra šta učiniti dalje na najbolji način kako bi se osiguralo poštivanje Ustava i vladavine zakona.Visoki predstavnik je rekao da je izdao suspenzije odluke CIK-a, jer nije mogao dozvoliti da FBiH sklizne u haos", posljednji je odgovor OHR-a na pitanje koji će biti sljedeći Inckovi potezi nakon njegove suspenzije odluke CIK, koja se tiče izbora novog rukovodstva u Federaciji BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE