• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Trebinju održan skup podrške Vučureviću

Više stotina građana Trebinja zatražili su sa današnjeg protestnog skupa da Božidar Vučurević bude hitno pušten na slobodu

 U Trebinju održan skup podrške Vučureviću Izvor: MONDO

Više stotina građana Hercegovine zatražili su sa današnjeg protestnog skupa u Trebinju od vlasti Srbije da ratni načelnik ove opštine Božidar Vučurević bude hitno pušten na slobodu, a od vlasti Republike Srpske (RS) i srpskih predstavnika u organima BiH da se u punom kapacitetu i mnogo glasnije stave na raspolaganje u njegovoj odbrani i zaštiti.

Sa protestnog skupa na Trgu Slobode pod nazivom "Sloboda Vučureviću" poručeno je da "Vučurević nije ratni zločinac, nego ugledni Srbin koji je stao na čelo svog naroda u Trebinju i Hercegovini kada je bilo najteže i branio ga od istih onih koji bi danas da mu sude i prekrajaju istoriju iz proteklog rata u kojima je srpski narod stradao uz velike žrtve".

Član Predsjedništva SDS Branko Butulija rekao je u ime organizatora da na području opštine Trebinje nije bilo nikakvih ratnih zločina u proteklom ratu, a da je Vučurević bio čovjek koji je pomagao mnogim ljudima drugih nacinalnosti o čemu postoje brojna svjedočanstva i svjedoci.

Naglasivši da je Božidar Vučurević nevin čovjek, zamjenik predsjednik SDS-a Predrag Kovač istakao je da je uhapšen častan čovjek, a ne zločinac. "Zar je Vučurević kriv što je branio svoj narod, što je branio svoje Tebinje i što je u okolini Trebinja hrvatska vojska spalila 50 srpskih sela", upitao je Kovač vlasti Srbije, koja, kako je rekao, na pladnju isporučuje najbolje srpske sinove.

U ime Boračke organizacije RS građanima Hercegovine obratio se predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Dražen Perendija rekavši da ova organizacija podržava Vučurevića i traže da on bude pušten na slobodu, kao i reviziju svih do sada nepravedno donesenih presuda.

"Pozivamo čestite Srbe iz Srbije da zajedno sa nama ne daju Vučurevića, jer ako damo njega dali smo sebe i izdali smo i RS i Srbiju", poručeno je sa skupa u Hercegovini.

Učesnici protestnog skupa, pod nazivom "Sloboda Vučureviću", koga je organizovao Opštinski odbor SDS Trebinje, osudili su srbijanske vlasti i policiju zbog, kako su rekli, sramnog hapšenja Božidara Vučurevića.

Oni su naglasili da se braća sa dvije strane Drine ne smiju dijeliti, te da Vučurevića puste kako bi se sa slobode branio od "lažnih optužba Hrvatske i Dubrovnika koje mu se stavljaju na teret".

"Hercegovci neće odustati od borbe da se dokaže istina o proteklom ratu i lažne optužbe protiv naših najčestitijih ljudi", istaknuto je na skupu.

Građanima, koji su došli iz cijele Hercegovin i drugih gradova RS, obratio se i Vučurevićev sin, Zoran, koji se u ime porodice zahvalio svima koji su od početka uz njih i koji im svakodnevno upućuju riječi podrške.

On je poručio da ovo nije samo bitka za Božidara Vučurevića već za pravdu i slobodu srpskog naroda, Trebinja i Hercegovine. "Mi ovu borbu moramo dobiti, jer smo je i ranije vodili pravedno i po svim zakonima i ljudskim i Božijim", poručio je Zoran Vučurević.

Skupu je prisustvovao i Marko Radan, član Predsjedništva Udruženja Srba iz dijaspore, koji 42 godine živi u Francuskoj, a porijeklom je iz Nevesinja, koji je rekao da je došao u Trebinje da podrži Vučurevića, poručujući da "Srbi u dijaspori nisu podijeljeni kao u RS i Srbiji".

"Kod nas ima samo jedna zastava i to srpska", rekao je Radan Srni, naglasivši da Srbi iz dijaspore nisu zaboravili Vučurevića i da su uz njega svaki dan.

Tokom skupa građani su nosile transparente sa natpisima "Sloboda Božidaru", "Majko Srbijo ne zalužujemo da nam budeš maćeha", "Znaju Srebi dobro kako izgleda hrvatska nepravda" i druge poruke podrške Božidaru Vučureviću, te potpisivali peticiju za njegovo oslobađanje.

Protestnom skupu nije prisustvovao niko od rukovodstva opštine Trebinje.

Božidar Vučurević, ratni predsjednik opštine Trebinje, uhapšen je 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika, po potjernici Hrvatske.

U optužnici, koju je podiglo dubrovačko-županijsko državno tužilaštvo 2008. godine, navodi se da je Vučurević u septembru 1991. godine na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.

PORODICA SE NADA DA JE VUČUREVIĆEVO HAPŠENjE NESPORAZUM

Zoran Vučurević, sin Božidara Vučurevića, izrazio je nadu da je hapšenje njegovog oca ipak nesporazum i da će se, kako je rekao, braća u Srbiji urazumiti i pustiti ga na slobodu.

"Nadamo se, kao i sam Božidar, da je to sve nesporazum naše nerazumne braće i da će ta nepravda biti ispravljena", rekao je Zoran Vučurević Srni.

On je dodao da su se dvojici stalnih advokata u Vučurevićevoj odbrani pridružila još tri, od kojih je jedan iz Njujorka, a koji su se javili da besplatno učestvuju u njegovoj odbrani.

Zoran kaže da je u stalnom kontaktu sa ocem koji se, za sada, osjeća dosta dobro, te da je u proteklih nekoliko zatvorskih dana napisao pjesmu o Srbiji i njegovoj ogorčenosti na bratsku zemlju.

Govoreći o uslovima u pritvoru u kojem boravi njegov otac, Zoran kaže da je Božidar hrabar i ponosan čovjek koji nikada nema nikakvih primjedbi, ali da je on imao priliku da se uvjeri kada je išao u posjetu da nije sve tako dobro.

"Zar nije žalosno da nam ne dozvole da se rukujemo, već smo razgovarali sa dvije strane stakla", rekao je Zoran, naglasivši da nije lako vidjeti čovjeka sedamdesetih godina bez pertli na cipelama, kome su u zatvoru dali krevet na sprat.

On je dodao da porodici Vučurević svakodnevno stižu poruke podrške iz zemlje i inostranstva, od opozicionih partija iz Srbije, intelektulaca, pisaca, pjesnika i svih čestitih ljudi širom svijeta koji, kako kaže, podržavaju Božidara u njegovoj borbi za istinom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE