• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučurević zaštićen u skladu s konvencijama

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević ima svu konzularnu i zaštitu BiH u skladu sa bečkim konvencijama.

 Vučurević zaštićen u skladu s konvencijama Izvor: MONDO

"Ponašanje predstavnika Republike Srpske u slučaju 'Vučurević' se zaista prati i mogu reći da je ono bilo u skladu sa bečkim konvencijama, a to želim da naglasim zbog javnosti u BiH, a posebno u RS, koja povlači paralelu između ponašanja bošnjačkih predstavnika u slučajevima 'Ganić i Divjak' i predstavnika RS u slučaju 'Vučurević'. Predstavnici mnogih ambasada i ambasadori u Sarajevu rekli su da su u slučajevima 'Ganić i Divjak' kršene bečke konvencije i zaisigurno danas-sutra, kad-tad pravda će doći na svoje", naglasila je Babićeva.

Ona je rekla da će se o ponašanju ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, kao i ambasadora BiH u Londonu prije godinu dana i nedavno ambasadora BiH u Beču u tim situacijama zasigurno još razgovarati, a visoke instance će voditi pojedinačne slučajeve, jer tu ima elemenata krivične odgovornosti.

"To je bila klasična zloupotreba institucija, države i javnog budžeta. Ako je nekome stalo, bilo međunarodnoj zajednici bilo Sarajevu, da BiH zaista bude država, punoprava članica EU i da uđe u Nato, onda će se o ovakvim slučajevima morati razgovarati, jer u slučajevima 'Ganić i Divjak' imamo klasični istup mimo sistema i institucija", rekla je Babićeva za banjalučku Alternativnu televiziju.

Ona je konstatovala da je sasvim jasna stvar da predstavnici politike u Sarajevu samo i isključivo brinu za interese bošnjačkog naroda, što je najgore protiv svih i uporno u ime BiH.

"Njih apsolutno ne interesuju predstavnici drugih naroda u BiH. To je nešto zbog čega se, između ostalog, i ne može da se formira vlast niti će moći još dugo da se formira, jer dok se takva ponašanja ne raščiste nema ni BiH", ocijenila je Babićeva.

Govoreći o zahtjevu za Divjakovo izručenje koje još nije dostavljeno austrijskim pravosudnim institucijama, ona je rekla da je zahtjev očigledno stopiran, te da je riječ o situaciji identičnoj kao u slučaju "Ganić".

"MIP na čelu sa Alkalajem ne bavi se poslovima kojim bi trebalo da se bavi, već se stavilo u ulogu pravosudne institucije i ono odlučuje da li će nešto uraditi ili ne", istakla je Babićeva, upitavši se kako je moguće da Tužilaštvo BiH do sada nije reagovalo i postavilo pitanje zašto se MIP, odnosno Alkalaj kao jedino odgovorno lice stavlja u ulogu sudije i odlučuje da li će nešto biti urađeno ili ne.

Ona je objasnila da je uloga MIP u ovim slučajevima jasna. "Mi smo tu bili poštari i naše je bilo samo da mi zahtjev za izručenje moramo uručiti bez uvida u taj dokument, da ne znamo ni šta tu piše. Čak ni ambasador s tim ne treba da ima bilo šta", istakla je Babićeva.

Govoreći o Izvještaju o radu MIP-a BiH, koji je usvojen u Savjetu ministara BiH, ona je rekla da Tužilaštvo tu ima mnogo posla, jer to nije prvi izvještaja koji je "negativan, loš, smiješan i koji se ismijava poreskim obveznicima u BiH".

"Sva četiri izvještaja državne revizije u MIP-u su bila loša i Tužilaštvo je po službenim dužnostima dobilo te izvještaje, ali još nije reagovalo. Ako je nekom stalo da funkcionišu institucije BiH i da one predstavljaju BiH, onda se nadam da će takve stvari jednom i biti raščićene, a do tada niti će biti formirana vlast, niti mi možemo ići naprijed", zaključila je Babićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE