• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvozimo lišće, granje, ruže, pa čak i golubove!

Da BiH uvozi "sve i svašta", pokazuju i podaci da iz inostranstva stiže čak i lišće, grane, golubovi, ruže, čekinje svinja, te ljudska kosa!

 Uvozimo lišće, granje, ruže, pa čak i golubove! Izvor: MONDO

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom prošle godine u BiH je uvezeno čak 122.035 kilograma lišća, grana i ostalih dijelova bilja, bez cvjetova ili cvjetnih pupoljaka, te trave.

Vrijednost uvezenog lišća i granja u BiH lani je iznosila 185.832 marke, a ove "robe" najviše je stiglo iz Njemačke, Srbije i Hrvatske, piše "Glas Srpske".

U širokoj lepezi proizvoda koji stižu iz uvoza lani su se našli i golubovi, i to ukupno 68 kilograma, koji su stigli iz Hrvatske, a njihova vrijednost bila je 3.312 maraka.

"Osim golubova, BiH je prošle godine uvezla 2.693 kilograma čekinja domaćih ili divljih svinja iz Srbije u vrijednosti 4.111 maraka, te pet kilograma kose iz Italije u vrijednosti 134 marke", ističu u Spoljnotrgovinskoj komori.

Na spisku robe koju ne bismo morali da uvozimo nalaze se i ruže, koje su stigle na naše tržište iz Srbije, Holandije, Njemačke, Hrvatske, Italije i Mađarske.

Na spisku neobične robe koja stiže iz uvoza su i ručna sita i rešeta, dugmad i kopčice, priplodni magarci, zmije i igle, koji, iako se ne uvoze svake godine, ipak stižu na domaće tržište po potrebi i iz raznih zemalja.

Predsjednik Skupštine udruženja ekonomista RS "SWOT" Goran Račić rekao je "Glasu Srpske" da postoji veliki broj proizvoda koji dolaze iz uvoza, a koji nisu potrebni, zbog toga što se mogu dobiti domaćom proizvodnjom.

"Nemamo određene službe i institucije koje bi se bavile raznim biomasama, koje se na zapadu koriste, a kod nas ostaju neiskorišćene, pa se čak i uvoze, a mogle bi da donesu značajne prihode kada bi se i kod nas prerađivale", rekao je Račić i istakao da je jedan od najvećih potencijala Srpske voda, koje imamo dovoljno, a uvozi se iz drugih zemalja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE