• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS ne garantuje da penzije ostaju iste!

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Dražan Perendija izjavio da Vlada ne može da garantuje da će boračke penzije ostati iste.

 Vlada RS ne garantuje da penzije ostaju iste! Izvor: MONDO

"Ako je kriza, onda je kriza za sve. Neće moći samo nama da smanjuju penzije, nego će morati svim budžetskim korisnicima. U suprotnom, neće dobiti našu podršku za novi zakon o boračkim pravima ", rekao je Perendija.

Inače, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić juče je sa saradnicima prisustvovao sednici Predsedništva BORS, koji su razmatrali radne verzije zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i o boračkim pravima.

Novim zakonom o PIO definitivno će biti ukinuta isplata za oko 43.000 boračkih penzija iz Fonda PIO, a ta obaveza biće isplaćivana direktno iz budžeta RS.

Međutim, juče niko nije mogao da kaže koliko novca će biti potrebno u budžetu za ovu namenu. Ove godine je budžetom predviđeno ukupno 188 miliona KM direktne podrške Fondu PIO za isplatu penzija jer uplaćeni doprinosi ne mogu da pokriju sve penzije.

Perendija tvrdi da novim zakonom o boračkim pravima ne sme biti utvrđena nova kategorizacija boraca po kojima bi se smanjio broj korisnika iz budžeta.

Postoji mogućnost jedino da ne bude dovoljno para za ovaj nivo isplata. U tom slučaju će svima biti smanjeni iznosi. Činjenica je da se, ipak, mora revidirati broj boraca prve i druge kategorije, kojih sada ima oko 200.000, što je puno - naveo je on. Inače, u Srpskoj ima oko 200.000 bivših boraca Vojske RS - naglašava Perendija.

Predstavnici Boračke organizacije izrađuju novi zakon o boračkim pravima koji će u radnoj verziji uskoro predložiti Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Resorni ministar Petar Đokić kaže da je rano govoriti šta će tačno biti promenjeno novim zakonima o boračkim pravima i PIO RS. - Nijedan zakon još nije u formi nacrta i zato su u toku pregovori sa borcima, sindikatom i penzionerima - naveo je Đokić, koji očekuje da će oba zakona, koji će u skupštinsku proceduru ići u paketu, stupiti na snagu polovinom godine.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE