• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Matijević o aferi “Prisluškivanje”

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da spisak od 5.000 prisluškivanih telefona građana pokazuje da u BiH ne postoji pravna sigurnost.

 Dodik i Matijević o aferi “Prisluškivanje” Izvor: MONDO

"Činjenica da se uglavnom radi o telefonskim pozivnim brojevima 061 i 062 znači da je to neko selektivno usmjerio na Federaciju BiH, ali je vjerovatno značajniji broj prisluškivanih sa pozivnim brojem 065, odnosno iz RS, što govori da smo u pravu kad postavljamo pitanje o radu Suda i Tužilaštva BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da BiH kao državu osporava to što rade Sud i Tužilaštvo BiH, jer nema države u kojoj ovako nešto može da se radi.

"Nema države na svijetu u kojoj se neko može tako ponašati, a kad kažemo da BiH nije država onda se sva javnost usmjeri na mene da je osporavam", rekao je Dodik.

Objavljivanje spiska prisluškivanih telefonskih brojeva građana BiH govori o tome da Zakon o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH ne odgovara ovom vremenu i da bi ga trebalo izmijeniti, ocijenio je pravni ekspert Mile Matijević.

"Riječ je o nečemu veoma ozbiljnom, prije svega sa stanovišta ustavnih sloboda i prava građana. Ne mogu da komentarišem egzaktnost tih podataka, ali istraga će utvrditi kakve veze imaju ti brojevi sa prisluškivanjem i da li su u pitanju zakoniti postupci", rekao je Matijević za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da, prema Zakonu o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, komisija Parlamenta BiH ima pravo nadzora nad njenim djelovanjem, ali da je predsjednik ove komisije Mirko Okolić dao konfuznu izjavu da kontrolom nije utvrđena nepravilnost, dok sa druge strane daje sumnju da je bilo i nezakonitih prisluškivanja.

"Drugo pitanje je kompetentnost i ukupno znanje takvih komisija da utvrde takve činjenice, jer je riječ o ekspertskom poslu, a na kraju i sam Zakon predviđa da ta komisija nema pravo uvida u apsolutno sve podatke, što govori da je ta služba djelimično iznad države", ocijenio je Matijević, profesor kriminalistike i krivično-procesnog prava.

Prema njegovim riječima, izlazak u javnost sa ovim podatkom otvara sumnju u ozbiljnost rada jedne državne agencije koja ima ekskluzivna prava da štiti ustavni poredak i bezbjednost građana, zbog čega je logično da OBA želi da pokrene istragu.

Matijević je naglasio da u ovom slučaju građani, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, imaju pravo da podnesu prijavu nadležnom policijskom organu ili tužilaštvu, ali da činjenica da parlament jedne države nema mogućnost za apsolutni uvid i da o tome obavijesti javnost, pokazuje da u toj državi nešto ne funkcioniše.

"Nezavisne novine" došle su u posjed spiska sa više od 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su, kako piše ovaj list, od 2008. do 2010. godine prisluškivale OBA i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH - što legalno, što ilegalno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE