• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpušteni vojnici tuže BiH

Otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH najavljuju milionske tužbe protiv BiH ukoliko im ne počne isplata penzija.

 Otpušteni vojnici tuže BiH Izvor: MONDO

Otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH, njih 1 600, najavljuju tužbu protiv BiH, koja će morati da im platiti milione maraka ukoliko sud uvaži njihov zahtjev zasnovan na činjenici da je usvojen zakon po kojem treba da dobiju penziju, a od kojeg još nema ništa - piše današnji "Pres".

Otpušteni pripadnici Oružanih snaga BiH prijete da će sasvim sigurno tužiti državu ako njihov problem ne bude riješen u nekoliko narednih mjeseci. Oni insistiraju na isplati penzija ili otpremnina, a ukoliko država nastavi da ih ignoriše "prekobrojni" tvrde da će se najprije obratiti Sudu BiH.

U slučaju da ta institucija odbaci njihovu tužbu, ići će pred Evropski sud za ljudska prava. Otpušteni vojnici tvrde da će u tom slučaju podnijeti kolektivnu tužbu Strazburu i povesti proces koji bi BiH mogao da košta mnogo više od 16 miliona KM godišnje, koliko je potrebno za isplatu penzija otpuštenim vojnicima.

Riječ je o pripadnicima Oružanh snaga BiH kojima su istekli ugovori o vojnoj službi budući da su napunili 35 godina. Prema dostupnim podacima, među njima je oko 1.000 Bošnjaka, 300 Srba i isto toliko Hrvata, piše "Pres".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE