• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijava protiv "Nezavisnih" zbog spiska?

OSA BiH podnijeće krivičnu prijavu protiv "Nezavisnih novina" zbog objavljivanja spiska prisluškivanih telefona, saznaje "Dnevni avaz".

 Prijava protiv "Nezavisnih" zbog spiska? Izvor: MONDO

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH priprema krivičnu prijavu koju će podnijeti Tužilaštvu BiH protiv "Nezavisnih novina" i NN osoba koje su tom listu ustupile spiskove pojedinih telefonskih brojeva koji su bili prisluškivani, saznaje "Dnevni avaz".

Banjalučke "Nezavisne novine" objavile su juče telefonske brojeve koje je u proteklom periodu prisluškivala OSA, ali i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Zbog nezakonitog odavanja podataka, Tužilaštvo BiH i SIPA otvorili su istragu o tome kako su spiskovi procurili i ko ih je objelodanio, piše "Avaz".

Generalni direktor OSA Almir Džuvo (na slici) objavljivanje telefonskih brojeva nazvao je "direktnim udarom na ustavni poredak".

"Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH smatra da je objavljivanje navodnog spiska prisluškivanih telefona u 'Nezavisnim novinama' direktan udar na ustavni poredak, zakone i institucije BiH. Objavljivanje navodnog spiska prisluškivanih telefona  predstavlja još jedan pokušaj organiziranog kriminala i korumpiranih lobija u BiH da zaustave istrage koje OSA vodi protiv istih", kaže se u Džuvinom saopštenju i ističe da objavljeni spiskovi nisu tačni.

U saopštenju se dodaje da je, uz pojedine telefonske brojeve koje koriste osobe protiv kojih se u saradnji s nadležnim sudovima i tužilaštvima vode istrage u predmetima organiziranog kriminala, objavljen i veći broj telefonskih brojeva koje OSA nikada nije kontrolisala.

"OSA će poduzeti sve zakonom predviđene mjere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite ustavnog poretka, zakonitosti i sigurnosti građana BiH, jer objavljivanje ovakvih neprovjerenih i u velikoj mjeri netačnih informacija predstavlja napad na sigurnost građana. U vezi s tim, OSA će se obratiti Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da poduzmu odgovarajuće radnje u cilju identifikacije i procesuiranja osoba koje su odale jedan dio informacija, koje predstavljaju tajni podatak, te uz njega dodale i veliki broj netačnih podataka, čime su uznemirili javnost, izazvali nesigurnost građana i ugrozili provođenje istraga OSA-e, nadležnih sudova, tužilaštava i drugih agencija za provođenje zakona", kaže se u saopštenju OSA, koje je potpisao Džuvo.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je juče da spisak od 5 000 prisluškivanih telefona građana pokazuje da u BiH ne postoji pravna sigurnost.

"Nezavisne novine" došle su u posjed spiska sa više od 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su, kako piše ovaj list, od 2008. do 2010. godine prisluškivale OBA i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH - što legalno, što ilegalno.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE