• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novinari RS: Nedopustive prijetnje OBA medijima

Udruženje novinara RS smatra nedopustivim prijetnje tužbama i istrage Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) protiv novinara i medija.

 Novinari RS: Nedopustive prijetnje OBA medijima Izvor: MONDO

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske (RS) smatra nedopustivim prijetnje tužbama i istrage Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) protiv novinara i medija, povodom objavljivanja spiskova nelegalno prisluškivanih mobilnih telefona građana i ističe da će, ukoliko se pritisci nastave, zatražiti pravnu pomoć.

"Ukoliko pritisci rukovodstva OBA-e na novinare i medije koji se bave ovom temom budu nastavljeni, Udruženje novinara RS zatražiće pravnu pomoć od Međunarodne federacije novinara (IJF), te ostalih domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prava novinara da slobodno i profesionalno izvještavaju", navodi se u saopštenju UO ovog udruženja.

U saopštenju se dodaje da rukovodstvo OBA, s pozicije sile vrši direktan pritisak na novinare i medije, kršeći osnovna prava medija da izvještavaju građane o nezakonitim i protivustavnim aktivnostima državnih institucija, kao što je prisluškivanje, kršeći time osnovna ljudska prava građana.

UO Udruženja smatra da rukovodstvo OBA treba da odgovori na pitanje da li su zakonito prisluškivali građane, a ne da se bave medijima, dodaje se u saopštenju.

"Nezavisne novine" došle su u posjed spiska sa više od 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su, kako piše ovaj list, od 2008. do 2010. godine prisluškivale OBA i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - što legalno, što ilegalno.

OBA, prema saznanjima današnjeg "Dnevnog avaza", priprema krivičnu prijavu koju će podnijeti Tužilaštvu BiH protiv "Nezavisnih novina" i NN lica koje su tom listu ustupile spiskove pojedinih telefonskih brojeva koji su bili prisluškivani.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE