• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc sa predstavnicima logoraša

Srpski i hrvatski predstavnici logoraša prenijeli glavnom haškom tužiocu Seržu Bramercu nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH.

 Bramerc sa predstavnicima logoraša Izvor: MONDO

Predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske (RS) ponovili su danas glavnom haškom tužiocu Seržu Bramercu da su nezadovoljni radom Tužilaštva BiH, koje je nastavilo praksu Haškog suda, da procesuira samo Srbe.

Potpredsjednik Saveza logoraša RS Boro Medić rekao je novinarima nakon sastanka sa Bramercom u Sarajevu da je prosto nevjerovatno da nijedan bitan predmet koji je važan za RS nije procesuiran ni u Sudu BiH, a ni u Haškom sudu.

"On je odgovorio da se nije stiglo i da su procesuirani oni za koje je Haško tužilaštvo imalo dokaze, koji su bili od visokog značaja, a ostalo je preneseno na niže nivoe koji to drže u ladicama", rekao je Medić.

Prema njegovim riječima, od Bramerca je zatraženo da napravi pritisak na Tužilaštvo BiH da procesuira predmete ratnih zločina nad Srbima, za šta je uvijek odgovor da nemaju dovoljno kapaciteta i tužilaca.

"Za nas su najvažniji slučajevi `Viktor Bubanj`, Dobrovoljačka ulica, Tuzlanska kolona i Atif Dudaković. Od toga nećemo odustati", poručio je Medić.

Predsjednik Saveza udruženja poprodica nestalih RS Milan Mandić rekao je da je osnovni zahtjev ovog udruženja da se konačno počne procesuirati "ni po babu ni po stričevima", nego po pravu, navodeći kao primjer da oficir Vojske RS i oficir Armije BiH po istoj komandnoj odgovornosti budu različito osuđeni - prvi na 20-30 godina, a drugi na dvije do tri godine.

Prema njegovim riječima, zatraženo je da Sarajevo mora da očistiti svoje dvorište od ratnih zločina i zločinaca, a potom može da drži pridike drugima.

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša u BiH Mirko Zelenika rekao je da je Bremercu prenio razočarenje hrvatskih logoraša što istrage koje je vodilo Haško tužilaštvo na području sjeverne Hercegovine nisu rezultirale optužnicama.

"Kada je ta dokumentacija vraćena u Tužilaštvo BiH ono je to obezvrijedilo", istakao je Zelenika i dodao da Tužilaštvo BiH ignoriše ratne zločine nad Hrvatima.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović rekao je da je za ovo udruženje pitanje svih pitanja Ratko Mladić, odnosno sankcije zbog njegovog nehapšenja.

"Bramerc je rekao da će nakon posjete Srbiji znati da li ona nešto radi ili ne radi po tom pitanju. Ukoliko ne radi, njegov izvještaj Savjetu bezbjednosti UN biće kritičan u odnosu na dosadašnje", naveo je Tahirović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE