• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici "Faguma" blokirali rad preduzeća

Upadom u proizvodne pogone i isključivanjem kotlarnice, radnici Akcinarskog društva "Fagum" iz Zvornika zaustavili su danas rad ovog preduzeća.

 Radnici "Faguma" blokirali rad preduzeća Izvor: MONDO

Tek nakon razgovora sa policijom, radnici su napustili kotlarnicu i krug preduzeća, te poručili da će "o nezakonitim radnjama u ovom preduzeću obavijestiti nadležnog tužioca i zatražiti istragu".

Predsjednik Sindikata "Faguma" Goran Vidaković rekao je novinarima da su problemi počeli u decembru prošle godine kada su radnici zatražili isplatu pet plata iz 2010. i 27 plata, koje im nisu isplaćene od 2006. godine.

Podsjetivši da je u međuvremenu Upravni odbor odlučio da firma ide u stečaj, Vidaković je rekao da su i radnici tu odluku podržali kako bi prekinuli agoniju i nadmudrivanje sa vlasničkom strukturom.

"Vlasnička struktura je donijela odluku da se firma da u zakup istim vlasnicima, ali su samo promijenili direktora", rekao je Vidaković i dodao da radnici traže da im se isplate plate i da predaju radne knjižice na Biro rada u Zvorniku kako bi mogli da ostvare svoja prava.

Predsjednik Upravnog odbora "Faguma" Nikola Cvjetinović istakao je da su radnici odbili da završe ugovorene poslove za Rudarsko-topionički bazen Bor i poslove na Kosovu prije pokretanja stečaja.

"Zbog ovakvog odnosa radnika prema radu nikada nismo sigurni da li da ugovaramo poslove ili ne, jer ne znamo da li će biti završeni u roku", rekao je Cvjetinović.

Podsjetivši da je Upravni odbor odlučio da formira preduzeće "Fagum novi", kako bi bila nastavljena proizvodnja, Cvjetinović je rekao da je svim radnicima ponuđeno da zaključe ugovore o radu sa novom firmom, ali je grupa od dvadesetak radnika, koja je upala u preduzeće, odbila da potpiše ugovore sa novim poslodavcem.

On je dodao da oni radnici koji su ostali da rade u novom preduzeću redovno dobijaju plate, dok je "Fagum novi" preuzeo obavezu da izmiruje obaveze AD "Fagum", kao i druge obaveze, poput kredita i nekih starih računa do okretanja stečaja.

Cvjetinović je rekao da je 2. juna planirano prvo ročište na kome će direktor preduzeća dati izjavu o okolnostima za pokretanje stečajnog postupka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE