• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovano preduzeće za izgradnju Andrićgrada

U Banjaluci potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za izgradnju "Andrić grada" u Višegradu.

 Osnovano preduzeće za izgradnju Andrićgrada Izvor: MONDO

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Anton Kasipović, načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović i srpski režiser Emir Kusturica potpisali su danas u Banjaluci ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za izgradnju "Andrić grada" u Višegradu, čija će izgradnja koštati između 20 i 30 miliona maraka.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ovog ugovora, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se pristupa realizaciji jedne dobre ideje koja je osmišljena prije nekoliko mjeseci i da se danas stvaraju formalni uslovi da se otpočne sa svim radnjama koje su neophodne kako bi taj projekat bio uspješan.

"Mislim da je ovaj projekat naveći dar opštini Višegrad, stanovništvu tog regiona i RS, a ovako se na najbolji mogući način trajno obilježava sjećanje na velikog pisca Ivu Andrića", istakao je predsjednik RS u izjavi novinarima.

Dodik je rekao da će Vlada RS putem svojih ministarstava, a u saradnji sa opštinom Višegrad i preduzećem "Lotika" u vlasništvu Emira Kusturice, pristupiti izgradnji ovog grada, za šta je neophodno obezbijediti određena sredstva, i izradi izvedbenog projekta za izgradnju.

"Očekujemo da će u junu početi određeni radovi i da te radove završimo u skladu sa građevinskim standardima", istakao je Dodik, dodajući da mu je drago što je Kusturica prihvatio da bude partner sa Vladom i RS u ovom projektu, koji bez njegovog učešća ne bi imao ovoliki značaj.

Dodik je rekao da mu je drago što će "Andrić grad" biti značajno umjetničko djelo koje će obezbijediti da u Višegrad dođu turisti, što će donijeti značajan prihod, te doprinijeti zapošljavanju ljudi na tom prostoru.

On je rekao da izgradnju "Andrić grada" u Višegradu treba posmatrati kao dio jednog cjelovitog projekta sa Drvengradom u Srbiji, koji već funkcioniše.

Srpski režiser Emir Kusturica naglasio je da je ovo jedan od najizazovnijih projekata u njegovom životu, ističući da će ovim projektom simbolički biti obilježena pojava Ive Andrića - jednog od najznačajnijih likova na Balkanu ikada.

“Mi smo u situaciju, ne samo da obilježimo pedesetogodišnjicu dobijanja nobelove nagrade, već da napravimo najznačajniji simbol koji je ikada na ovom prostoru nastao, a to je čitav jedan grad posvećen Ivi Andriću i što će nas okrenuti ka budućnosti", zaključio je Kusturica.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je novinarima da je danas veliki dan za opštinu Višegrad i RS, jer je riječ o veoma značajnom projektu.

"Vlada RS stvorila je danas novo partnerstvo sa Kusturicom i opštinom Višegrad na ovom velikom projektu. Ovaj projekat ne treba posmatrati samo u građevinskom smislu, to će biti umjetničko djelo koje će činiti turističku cjelinu sa Drvengradom u Srbiji i stvoriti nove perspektive za opštinu Višegrad i RS", istakao je Džombić.

Džombić je rekao da je danas potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća, ističući da se kreće u investiciju čija vrijednost iznosi od 20 do 30 miliona maraka, a koja će biti realizovana u narednih četiri do pet godina.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, koji je i potpredsjednik Vlade RS, rekao je da nikada nije stavio svoj potpis na važniji projekat od ovoga, zato što se na ovaj način vraća nesporan dug prošlosti koja je često prikrivana nijansama i politikama i što stvaramo zalog budućnosti.

"Andrić, koji je izgubio kuću u različitim okolnostima, evo dobiva grad i to je najvažnije", poručio je Kasipović.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović izrazio je zahvalnost predsjedniku RS Miloradu Dodiku i Vladi Srpske što su ovu ideju prepoznali i podržali kao veoma značajnu za opštinu Višegrad.

"Ovaj projekat predstavlja prekretnicu u razvoju opštine Višegrad i daće novi zamajac razvoju, upotpuniti turističku ponudu i potpuno izmijeniti nabolje kompletnu situaciju u Višegradu", zaključio je Popović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE