• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik potvrdio: Biće referendum!

Dodik je rekao da će referendum biti održan prve nedjelje nakon 45 dana od pravosnažnosti odluke.

 Dodik potvrdio: Biće referendum! Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je da će u Srpskoj biti održan referendum o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, a da datum održavanja zavisi od eventualnog veta Kluba Bošnjaka.

Dodik je rekao da će referendum biti održan prve nedjelje nakon 45 dana od pravosnažnosti odluke, ali je napomenuo da postoji mogućnost da Klub Bošnjaka uloži veto na ovu odluku, koja bi onda išla na Ustavni sud RS i tek kada sud donese odluku počeće da teče rok od 45 dana.

On je naglasio da nema namjeru da potcjenjuje stav međunarodne zajednice, koja se ne slaže sa odlukom skupštine RS o raspisivanju referenduma, ali smatra da je "reagovanje stranaca u BiH motivisano galamom iz Sarajeva".

Navodeći da ovo nije referendum o statusu, Dodik je istakao da referendum odgovara na ključno pitanje Dejtonskog sporazuma - šta narod misli na bespravno i nasilno nametanje zakona od visokih predstavnika i praksu da se mimo Dejtona može donijeti zakon u parlamentu BiH.

"Mi iz RS tvrdimo da to ne može bez naše saglasnosti. Želimo da to narod zna i narod će to podržati", izjavio je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

Dodik je napomenuo da zvaničnici RS ne žele da visoki predstavnik ode iz BiH a da oni ne kažu šta misle o tome, jer ukoliko visoki predstavnik ode iz BiH a Srpska pristane na njegovo vanustavno djelovanje, onda su zvaničnici Srpske saučesnici toga.

"Kako je moguće da Parlamentarna skupština BiH može odlučivati o pitanjima za koje nema nadležnosti? Ako prihvatimo tu logiku, onda od RS nema ništa", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik informisao je večeras ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da je raspisivanje referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika ustavno i zakonsko pravo Srpske.

"Zaključci koje je donijela Narodna skupština RS u skladu su sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom RS i zakonima koji regulišu ovu oblast", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa šefom dilomatije Srbije.

Dodik je napomenuo da zaključci Narodne skupštine RS odražavaju u cjelini političke stavove rukovodstva Srpske, ističući da je u okviru toga parlament usvojio zaključak da RS ne može da pristane na legalizaciju vlasti u Federaciji BiH, jer je to nametnuto odlukom visokog predstavnika.

"To je grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i onemogućava legitimitet jedne takve vlasti, što nas dovodi u poziciju da ne možemo sarađivati sa tim organima vlasti", rekao je Dodik.

On je ponovio da odluka o raspisivanju referenduma nije usmjerena na utvrđivanje statusa RS, kako se želi predstaviti, već referendum treba da pruži odgovor naroda na jedno otvoreno pitanje odnosa u BiH, bez namjere da podriva Dejtonski sporazum i Ustav BiH, već upravo da se stvari odvijaju u okviru Dejtona.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je prosperitet i stabilnost RS i cijele BiH važan interes Srbije.

"Politika Srbije je jasna i nepromjenjiva i ona podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i podržava dogovor tri naroda i dva entiteta", istakao je Jeremić.

On je ponovio da je Srbija privržena slovu Dejtona, jer je čudno pričati o duhovima Dejtona u međunarodnim odnosima jer je to priličnio nejasna kategorija.

"Dejtonski sporazum je napisan, Srbija je njegov garant i poštuje ga i sa te strane nema nikakvih razlika u gledištima rukovodstava RS i Srbije", istakao je Jeremić.

On je rekao da je važno smiriti strasti, jer su odluke Narodne skupštine RS demokratski donesene u skladu sa zakonom i one se moraju poštivati.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK), bez Rusije, najoštrije su danas osudili ovu odluku Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i istakli da odlučno podržavaju pravosudne institucije na nivou BiH.

"Oštro osuđujemo svaki pokušaj podrivanja ovih institucija ili dovođenja u pitanje njihove legitimnosti. Nećemo dozvoliti da se takvi pokušaji ostvare", navedeno je u izjavi ambasadora PIK-a kojoj se nije priključila Rusija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE