• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predložen pritvor za osumnjičene za terorizam

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Zijadu Derviševiću (51), Amelu Seferu (37) i Saši Boniću (24).

 Predložen pritvor za osumnjičene za terorizam Izvor: MONDO

Oni su osumnjičeni za postavljanje bombe pod vozilo poslanika HDZ-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Ive Tadića.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se osumnjičeni Zijad Dervišević tereti za krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti u vezi sa krivičnim djelom terorizam, a Amel Sefer i Saša Bonić za krivično djelo terorizma.

"Osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje da su finansirali, isplanirali i realizovali čin postavljanja eksplozivne naprave pod putničko motorno vozilo, koje koriste određeni politički funkcioneri, a sve s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napad na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt", navedeno je u saopštenju.

Ova lica se sumnjiče da su, po prethodnom dogovoru, organizovali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod pneumatika desnog točka putničkog vozila "pasat" vlasništvo Ive Tadića, nakon čega je naprava aktivirana u vrijeme dok su se u vozilu nalazili Tadić, poslanik u Kantonalnoj skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, te poslanik u Kantonalnoj skupštini ZDK Pero Mamić.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su napali na fizički integritet osoba s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i s ciljem ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH.

Osumnjičene je juče ispitao tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon čega je za njih predloženo određivanje mjere pritvora, zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opšte bezbjednosti građana i imovine.

Tužilaštvo BiH je poručilo da, zajedno sa policijskim agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu.

Napad na poslanika HDZ-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona dogodio se 11. aprila, nakon završetka pete ovogodišnje sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u 13.20 časova. U trenutku eksplozije manje razorne snage u automobilu su bili Tadić i poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Pero Mamić, koji nisu povrijeđeni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE