• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Doboju obilježen Dan oslobođenja

Povodom Dana oslobođenja Doboja od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, danas je kod spomen kosturnice odata pošta poginulim borcima i civilima.

 U Doboju obilježen Dan oslobođenja Izvor: MONDO

"Mi, preživjeli borci i naši potomci, kao i svi slobodoljubivi građani imamo obavezu da čuvamo od zaborava istorijsku i društvenu, oslobodilačku i antifašističku tradiciju svih naših naroda i narodnosti", rekao je predsjednik Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR) u Doboju Marinko Gojković.

Podsjetivši na događaje iz NOR-a od 1941. do 1945. godine, Gojković je naglasio da je Doboj, zbog svoje geostrateške važnosti, tokom Drugog svjetskog rata bio značajno uporište njemačkih i ustaško-domobranskih snaga protiv kojih se narod dobojsko-ozrenskog kraja borio sve do oslobođenja, 17. aprila 1945. godine.

On je pozvao sugrađane da čuvaju spomenike i uspomene na borce NOR-a, istakavši da je u partizanskim jedinicama sa dobojskog područja učestvovalo 4 250 boraca, od kojih je 1 820 poginulo, a u jasenovačkom i drugim ustaško-fašističkim logorima ubijena 642 borca i civila.

Obilježavanju Dana oslobođenja grada od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu prisustvovali su potpredsjednik Republike Srpske (RS) Enes Suljkanović, preživjeli borci i potomci poginulih boraca, delegacije organizacija i udruženja građana iz Doboja koji njeguju tradiciju narodnooslobodilačke i antfašističke borbe.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci i 186 poginulih boraca u NOR-u, pet narodnih heroja i 111 ustanika, od kojih je 110 bilo Srbi, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE