• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protiv RS 3.500 tužbi iz FBiH

Broj tužbi protiv Republike Srpske koje su stigle iz FBiH sa zahtjevom za isplatu ratne štete premašio je 3.500, rekli su u Pravobranilaštvu RS.

 Protiv RS 3.500 tužbi iz FBiH Izvor: MONDO

"Podnošenje velikog broja tužbi za ratnu nematerijalnu štetu ima za cilj ekonomsko uništenje RS. Radi se o dobro osmišljenom projektu FBiH, zbog čije realizacije nam svaki dan stižu nove tužbe. Situacija je vrlo ozbiljna i zbog toga smo angažovali dodatni broj stručnjaka, a od Vlade RS ćemo tražiti kadrovsko-materijalno jačanje Pravobranilaštva RS da bismo uspjeli da zaštitimo interese Srpske u ovom procesu", kažu u Pravobranilaštvu RS.

Istakli su da je do sada na račun RS stiglo više od 3.500 tužbi sa odštetnim zahtjevom "teškim" više od pola milijarde maraka, a najviše ih je iz Sarajeva i Tuzle.

"Proučili smo mnoge procese i iz njih izvukli pouke. Imamo čak i odluke Nirnberškog suda, koji je prilikom osude fašista naveo da se pitanje ratne reparacije odgađa za neko bolje vrijeme, pošto Njemačka, Italija i Japan nisu platežno sposobni. Zato su isplate vršene i poslije 60 godina. Osim toga u našem slučaju imamo traženje ratne reparacije unutar jedne države, što je nezabilježeno do sada bilo gdje u svijetu", naglašavaju u Pravobranilaštvu.

Ministar pravde RS Džerard Selman smatra da se radi o tužbama političkog karaktera.

"Tužbe neće postići političku svrhu, ali će biti bumerang, koji će dokazati da reforma pravosuđa nije uspjela. Ako se radi o materijalnoj i nematerijalnoj šteti nastaloj od 1992. do 1996. godine, mislim da je došlo do zastarijevanja potraživanja, ali je pravo svakog građanina da traži ostvarenje svojih prava. Ako i dođe do uvažavanja nekih zahtjeva i utvrđivanja štete, ona će biti isplaćena u obveznicama, tako da ćemo izbjeći direktan udar na tekući budžet", rekao je Selman.

U Pravobranilaštvu RS ističu da je uvidom u tužbe građana Sarajeva protiv RS za ratnu štetu uočeno da punomoći na pojedine tužioce nisu ispravne.

"Dosta je onih koji nisu ni znali da su tužili RS, pošto ih je, bez njihovog znanja, neko stavio na spisak tužilaca protiv Srpske. Radi se o manipulisanju žrtvama rata. Za manipulacije su saznali kad je sud zatražio dopunu tužbi i plaćanje sudskih troškova. Veliki broj tih tužbi potpisivalo je jedno lice u ime drugih. Zato punomoći na pojedine tužioce nisu ispravne", kažu u Pravobranilaštvu RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE