• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strazbur obara sve presude suda BiH?

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu oboriće sve presude za ratne zločine Suda BiH, smatra Žarko Papić.

 Strazbur obara sve presude suda BiH? Izvor: MONDO

Sud BiH napravio je kardinalnu pravnu grešku i za ratne zločine sudio retroaktivno po Krivičnom zakonu BiH i zbog toga je sigurno da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu oboriti sve te presude, istakao je direktor Međunarodne organizacije "Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju" Žarko Papić.

Papić je za "Glas Srpske" rekao da je Sud BiH zakazao na profesionalnom planu i da neko za to treba da odgovara i podnese ostavku.

Govoreći o situaciju u Federaciji BiH (FBiH) i neformiranju vlasti na nivou BiH, kao i uticaju tih dešavanja na Republiku Srpsku, Papić je da je Srpska sasvim stabilna.

"Ova situacija je kapitalna prilika za RS da se pokaže kao veoma ozbiljan i odgovoran faktor stabilnosti u BiH i sve to može promijeniti pozicije i za reformu sudstva koju je nametnuo (nekadašnji visoki predstavnik u BiH) Pedi Ešdaun. RS odlukom o referendumu pokazuje da se ponaša odgovorno prema sopstvenom stanovništvu", naglasio je Papić.

Prema njegovom mišljenju, u BiH se pojavljuje prokletstvo većinske nacije i neshvatljive koalicije, u kojima SDP BiH baštineći tradiciju ZAVNOBiH-a ulazi u koaliciju sa pravašima koji baštine tradiciju NDH i ustaštva.

"Sve procjene su govorile da će ključ krize u BiH biti u Federaciji i to se obistinilo. U ovoj situaciji RS ima istorijsku šansu da bude stabilizirajući faktor stanja u BiH i da na tome gradi svoju odbrambenu poziciju. Ne treba da dosipa ulje na vatru, nego da bude oprezna. Ako se ovi drugi već ponašaju neodgovorno, RS bi trebalo da iskoristi tu situaciju i dobije rejting, da bi zacementirala svoju ustavnu poziciju i više ne bi bila predmet različitih kritika", smatra Papić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE