• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Razgovori poslije referenduma

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je Srpska spremna da poslije referenduma razgovara o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 Dodik: Razgovori poslije referenduma  Izvor: MONDO

"Moguće je da donesemo novi zakon i da određena djela procesuiraju Tužilaštvo i Sud BiH, ali u okviru zakona za koje je nadležna BiH", rekao je Dodik, napominjući da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija.

On je naveo da je drugi uslov - da se ovi organi ne miješaju u pravosudni sistem RS, a ako to ne bude prihvaćeno, u RS će donijeti republički zakon u kojem će biti odredba da Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH ne važi u Srpskoj.

"Ako se desi da međunarodni zvaničnici posegnu za sankcijama, onda to neće biti udar samo na mene kao predsjednika RS, već i na srpski narod i njegovu političku volju. Ne vjerujem da će međunarodni zvaničnici sebi dozvoliti ovakvu vrstu političko-pravnog nasilja", rekao je Dodik za "Politiku", navodeći da se ne plaši sankcija.

Ističući odlučnost RS da odbrani Dejtonski sporazum, Dodik je naveo da vjeruje da će "na kraju pravo pobijediti silu", te ponovio da referendum nije izjašnjavanje o statusu RS nego o neprihvatljivoj praksi međunarodne zajednice.

"Mi ćemo održati referendum i imaćemo odluku naroda. Mi se držimo one narodne `tiha voda brijeg roni`. Da li će kasnije uslijediti i neki drugi referendum, pa i onaj o statusu RS, više zavisi od buduće prakse međunarodne zajednice nego od nas", rekao je Dodik.

On je istakao da će mogući referendum o statusu RS biti odgovor na bilo čiji pokušaj da mimo volje srpskog naroda ukine RS. "Nama je sada najbitnije da, kada je riječ o referendumu, opipamo puls međunarodne zajednice, odnosno da ozvaničimo svoje pravo na neposredno izjašnjavanje građana o svim bitnim pitanjima za RS", rekao je Dodik, izrazivši uvjerenje da će na referendumu dobiti podršku naroda.

Protivnicima referenduma Dodik je poručio da je potrebna i zvanično izražena volja naroda, jer ako narod odbaci zakone koje su nametnuli visoki predstavnici, onda je to snažna obaveza za sve političare RS i njene predstavnike u zajedničkim organima da izvrše jak pritisak da se više ništa ne može odlučiti na nivou BiH dok se ne ispoštuje volja naroda.

"Ne mogu u Dejtonskom sporazumu, u Ustavu BiH i nekom drugom zakonu naći odredbu koja bi im dala za pravo. Zbog toga oni daju izjave po tehnologiji onih koji su upravo kršili dostojanstvo demokratske Evrope i svijeta namećući rješenja u BiH na način koji je odavno napušten u modernim državama", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da opozicija u RS ima pravo na svoj stav, ali da neka pitanja kao ovo koje je "biti ili ne biti" za RS i srpski narod, ne dozvoljavaju podjelu na vladajuće i opozicione stranke, te da je zadovoljan što su to shvatili u Srpskoj demokratskoj stranci.

On je ponovio da RS ne čini ništa čime bi ugrozila dejtonski kapacitet BiH i njen teritorijalni integritet, ali da ne prihvata BiH koju neko drugi kreira mimo Dejtona.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE