• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović vjeruje Dodiku

Ne očekujem da će me Dodik prevariti, sve što smo se dogovorili u proteklih šest godina ispoštovao je, rekao je Čović.

 Čović vjeruje Dodiku Izvor: MONDO

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da ne očekuje da će lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik pristati na ponudu Socijaldemokratske partije BiH o "fuziji" dvije većine na nivou entiteta u Savjet ministara BiH, čime bi oba HDZ-a ispala iz kombinacija.

"Ne očekujem da će me Dodik prevariti. Sve što smo se do sada dogovorili u proteklih šest godina ispoštovao je" - rekao je Čović za "Dnevni avaz".

On je istakao da mu je jasno da je posljednja odluka Republike Srpske o raspisivanju referenduma rađena u kontekstu nastojanja političkih predstavnika Srba u BiH da ne dožive sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Na pitanje da li podržava sazivanje referenduma, Čović je odgovorio da mu je prihvatljiva svaka odluka koju podrži većina jednog naroda, ali da sve treba posmatrati u kontekstu BiH, koju čine tri ravnopravna konstitutivna naroda i koja je na putu evropskih integracija.

Lider HDZ BiH smatra da je sada, vjerovatno, čak i lakše formiranje državne vlasti nego što je to ranije bio slučaj.

"Ima kapaciteta da bude formirana vlast na nivou BiH koja neće uključivati `platformaše`. Vidjećemo hoće li se to i kada desiti. Želimo da to bude napravaljeno vrlo brzo, a vidjećemo kako ćemo urediti Federaciju BiH kada prestane privremena odluka visokog predstavnika" - istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, sve o čemu će sutra u Mostaru odlučiti Hrvatski narodni sabor biće u skladu sa pravnim propisima BiH.

"Očekujem da će biti donesena i rezolucija o BiH i statusu Hrvata, ali ne samo nas. Želimo da ponudimo dokument koji nudi izlaz iz aktuelne situacije. Želimo da pošaljemo poruku da ovo nije način da se uređuje BiH, za takvu BiH nismo izašli na referendum prije 18 godina. Želimo ravnopravnost hrvatskog naroda", rekao je Čović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE