• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ostaje bez vlastitih državljana?

Desetine hiljada državljana BiH, koji žive u inostranstvu, mogli bi da ostanu bez matičnog državljanstva ako se do 2013. ne promijeni Zakon o državljanstvu.

 BiH ostaje bez vlastitih državljana? Izvor: MONDO

Druga solucija je da visoki predstavnik produži rok za sklapanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu, prenosi "EuroBlic".

Naime, članom 17 Zakona o državljanstvu BiH predviđeno je da u slučaju da se državljanin BiH ne odrekne državljanstva druge države, a sa kojom BiH nije potpisala sporazum o dvojnom državljanstvu, 1. januara 2013. automatski gubi matično državljanstvo.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da su svjesni ovog zakonskog problema i da će pokušati da ga prevaziđu potpisivanjem što većeg broja sporazuma o dvojnom državljanstvu.

"Bio je pripremljen sporazum o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom i Crnom Gorom, ali je stopiran u Predsjedništvu, jer je bivši član Haris Silajdžić pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Nastojimo da u razgovorima sa predstavnicima drugih država postignemo sporazume o dvojnom državljanstvu i tako smanjimo broj državljana koji bi ostali bez državljanstva", kažu u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Inače, BiH za sada ima potpisane sporazume o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i Švedskom, a po tvrdnjama predstavnika Ministarstva inostranih poslova BiH postoje i tzv. prećutna dvojna državljanstva sa SAD, Kanadom i Australijom koje bez uslovljavanja za odricanje matičnog, dodjeljuju našim građanima svoja državljanstva.

Po njihovim riječima, nešto složenija situacija je sa većinom zemalja Evropske unije koje ipak to zahtijevaju. U Svjetskom savezu dijaspore BiH više puta su pokretali inicijativu da se u Zakonu o državljanstvu BiH promijeni klauzula kojom bi se građanima BiH dozvolilo da imaju dvojno državljanstvo.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović, međutim, tvrdi da nije moguće promijeniti član 17 kada je Ustavom predviđeno da je za dvojno državljanstvo potreban sporazum.


"Kada bismo mijenjali zakon, morali bismo da promijenimo i Ustav BiH i njime definisati ko ima pravo na zadržavanje državljanstva BiH. Pitanje državljanstva je regulisano Ustavom, a u skladu sa njim je rađen zakon|", upozorava Prodanović.

Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun je još 2002. nametnuo izmjene i dopune Zakona o državljanstvu BiH, kojima se rok za sklapanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu produžava do 1. januara 2013. Ešdaun je tada objasnio da je ovakvu odluku donio na molbu Predstavničkog doma Parlamenta. Inače, državljanstva BiH do sada se odreklo 51.847 građana, a ukoliko ugovori o dvojnom državljanstvu u međuvremenu ne budu potpisani", taj broj će biti mnogo veći.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE