• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Vučurevića izručiti BiH?

Viši sud u Šapcu još nije dobio zahtjev BiH za izručenje Božidara Vučurevića. Skupština Trebinja traži od vlasti RS i BiH da pomognu Vučureviću.

 Da li će Vučurevića izručiti BiH? Izvor: MONDO

Portparol šabačkog suda Slobodan Velisavljević ne očekuje da zahtjev BiH za izručenje Vučurevića stigne do kraja radnog dana i pretpostavlja da je zahtjev upućen redovnom poštom, kao što je to bio slučaj sa hrvatskom molbom za izručenje Vučurevića, o kojoj još nije odlučeno.

Prema riječima Velisavljevića, spisi predmeta iz Hrvatske protiv Vučurevića još se nalaze kod istražnog sudije koji prikuplja dokumentaciju neohodnu za odlučivanje.

Pošto dobije i razmotri zahtjev BiH, šabački Viši sud će odlučiti da li će dati prednost bosanskom ili hrvatskom zahtijevu za izručenje Vučurevića, koji je stigao u sud 11. aprila.

Vučureviću u petak 22. aprila ističe ekstradicioni pritvor od 18 dana, a pošto je to neradni dan krivično vanpretresno vijeće bi o produženju pritvora trebalo da odluči najkasnije u četvrtak. Ekstradicioni pritvor može da traje najviše 40 dana, odnosno sud bi Vučureviću mogao da produži boravak u pritvoru za još 22 dana.

Istovremeno, odbornici Skupštine opštine Trebinje zatražili su danas od institucija Republike Srpske i BiH da učine sve da ratni načelnik ove opštine Božidar Vučurević odmah bude vraćen u Trebinje i da mu se omogući da se brani sa slobode.

"Skupština opštine Trebinje smatra da Vučureviću u Hrvatskoj i Dubrovniku ne može biti pravedno suđeno i zbog stvorene atmosfere u javnosti i zbog presude koja je tamo već donesena", jedan je od usvojenih zaključaka na sjednici SO Trebinje.

Odbornici su istakli da na području opštine Trebinje nije bilo nikakvih zločina, a da je Vučurević bio čovjek koji je u ratnoj nevolji pomagao mnogim pripadnicima drugih naroda, o čemu postoje brojna svjedočanstva i svjedoci.Oni su pozvali sve Trebinjce drugih nacionalnosti da "smognu hrabrosti i o tome javno posvjedoče".

"Vučurević kao civil i tadašnji načelnik opštine Trebinje ne može biti odgovoran za optužbe Hrvatske, jer ni u kom slučaju ne može biti dio komandnog lanca, niti je raspolagao bilo kakvom vojnom efektivom, što optužbe čini proizvoljnim, pravno neutemeljenim i nelogičnim", zaključeno je na sjednici.

U zaključcima se ističe da Vučurević nije nikakav ratni zločinac, već ugledni Srbin koji je stao na čelo opštine Trebinje kada je bilo najteže i branio je od istih onih koji bi da mu sude i prekrajaju istoriju iz proteklog rata i svih proteklih ratova u kojima je srpski narod stradao uz velike žrtve, od onih koji se predstavljaju kao žrtve, dok je trećina teritorije opštine Trebinje okupirana i pripala je Federaciji BiH.

Predstavnici Srpske demokratske stranke predali su danas u Generalni konzulat Srbije u Banjaluci peticiju sa oko 15 000 potpisa za oslobađanje Božidara Vučurevića, koga je uhapsio MUP Srbije po potjernici Hrvatske.

Peticijom se traži da vlasti Srbije puste Vučurevića da se brani sa slobode, a od vlasti Srpske i zajedničkih organa BiH zahtijeva se konkretniji angažman u zaštiti prava Srba, odnosno pravna i svaka druga podrška kakvu daju i bošnjačka i hrvatska strana u sličnim slučajevima, izjavio je novinarima generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan.

"Glavni argument za naš zahtjev jeste da je u sličnim situacijama bošnjačkoj i svakoj drugoj strani ponuđeno da se ljudi brane sa slobode i da odgovore na optužnicu", istakao je Ćuzulan i dodao da je u Konzulatu Srbije rečeno da će u toku dana biti proslijeđen odgovor na peticiju i da će SDS biti izvještavana o daljem toku.

Božidar Vučurević uhapšen je 4. aprila kod Zvornika prema optužbi Hrvatske za granatiranje Dubrovnika i uništavanje kulturno-istorijskih spomenika, a Viši sud u Šapcu mu je istog dana u večernjim časovima odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana, koji ističe u petak 22. aprila.

Ministarstvo pravde BIH juče je zatražilo izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Na rješenje o eventualnoj dozvoli izručenja Vučurević će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o molbi Hravtske doneće ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u Bosni Hercegovini zahtijev za dobijanje srpskog državljanstva, a Hrvatskoj bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE