• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Cilj nije podjela BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da cilj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nije podjela BiH

 Čović: Cilj nije podjela BiH Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, glavni cilj HNS-a je istinska borba za ravnopravnu BiH koja će biti okvir u kojem sva tri naroda imaju ista prava.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da cilj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nije podjela BiH, već borba za istinski ravnopravnu BiH koja će biti okvir u kojem sva tri naroda imaju ista prava.

''Šaljemo jedinstvenu poruku da je BiH naša država, da je treba organizovati po mjeri svakog građanina, a ta država mora garantovati ustavnu ravnopravnost sva tri naroda. Poruka je da je BiH država u međunarodno priznatim granicama čiji je jedini put onaj evropski'', istakao je Čović, najavljujući sutrašnje održavanje HNS-a.

On je dodao da ovako uređena zemlja nema perspektivu.

Prema Čovićevim, riječima, na Saboru će biti donesena posebna rezolucija sa zaključcima koji će biti jasna poruka Hrvatima, institucijama BiH, predstavnicima međunarodne zajednice, te predstavnicima političkih stranaka iz bošnjačkog i srpskog naroda da BiH treba urediti po mjeri sva tri naroda.

To u praksi znači, objasnio je Čović, da se mora početi s procesom promjena u BiH čiji je cilj stvaranje okvira u kojem će se svi narodi osjećati ravnopravno, te pokušaj ispravljanja nepravdi koje danas postoje u BiH u vezi sa formiranjem izvršne i zakonodavne vlasti.

''Podstaći ćemo mnoga pitanja koja treba da daju odgovor na poziciju hrvatskog naroda, odgovor na političke prilike, te kako izaći iz situacije koju smatramo krajnje složenom i zabrinjavajućom'', naglasio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da će na HNS-u, osim deset političkih stranaka i svih hrvatskih izabranih predstavnika, biti i predstavnici Katoličke crkve, privrednih i svih drugih institucija hrvatskog naroda u BiH.

Govoreći o strankama kao što su HSP i SDP čiji predstavnici nisu pozvani, Čović je naveo da poziv stoji svima koji podržavaju inicijativu HNS-a, te da se mogu javiti Organizacionom odboru.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da sazivanje HNS-predstavlja reagovanje na nastavak dekonstituisanja hrvatskog naroda, čija je kulminacija uslijedila nakon oktobarskih izbora.

Ljubić je rekao da će se poruke sa HNS-a odnositi na zacrtavanje puta uređenja BiH kao samoodržive države, ali i puta ka rješenju hrvatskog pitanja u BiH.

Na Saboru bi trebalo da bude osnovano nekoliko institucija, kao što su Predsjedništvo Sabora, te Glavno vijeće, a biće govora i početku rada Međužupanijskog vijeća, rečeno je na konferenciji za novinare u Mostaru.

Hrvatski narodni sabor osnovan je 2000. godine u Novom Travniku, a činili su ga izabrani hrvatski predstavnici sa svih nivoa vlasti.

Sabor je 3. marta 2001. proglasio Hrvatsku samoupravu čiji je cilj bio suprotstaviti se odlukama vlasti Federacije i BiH iz koje su bile isključene stranke za koje je glasao najveći broj Hrvata. Sabor nikada službeno nije ugašen, ali je prestao sa radom, a Hrvatska samouprava raspuštena je krajem 2001. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE