• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladika Grigorije odlazi u Njemačku?

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije mogao bi da pređe u Njemačku, zbog sve izvjesnije podjele Eparhije srednjoevropske

 Vladika Grigorije odlazi u Njemačku? Izvor: MONDO

Sadašnji episkop zahumsko-hercegovački Grigorije (Durić) po svemu sudeći jedan je od vodećih kandidata za episkopa Srpske pravoslavne crkve u Njemačkoj, nakon sve izvjesnije podjele Eparhije srednjoevropske.

Njen sadašnji episkop Konstantin (Đokić) trebalo bi da pređe u Austriju ili neku od eparhija u otadžbini, spekuliše se u srpskom rasejanju u Nemačkoj.

Prilikom zajedničke posjete Berlinu episkopa Durića i vladike bačkog Irineja (Bulovića), prema riječima izvora "Vesti", u neformalnim susretima sa nekim srpskim uglednicima bilo je riječi da novo episkopsko sjedište bude u njemačkoj prijestonici.

- Pojedini ljudi iz crkvene opštine ponudili su vladici Grigoriju da u zakup pronađu adekvatnu zgradu za episkopsku rezidenciju - tvrdi naš sagovornik insistirajući na anonimnosti, jer, kako kaže, nema blagoslov da govori.

Da se ozbiljno sprema podjela eparhije i promjena na njenom kormilu, dodaje izvor "Vesti", govori i to da je u Eparhiji srednjoevropskoj počelo "diplomatski diskretno popovsko distanciranje od Konstantina, čak i pojedinih sveštenika koji su mu bili naklonjeni, ili od vladike favorizovani".

Namjeru vrha SPC-a da se podijeli Eparhija srednjoevropska potvrdio je i vladika šumadijski Jovan (Mladenović) napominjući da će o stvaranju novih eparhija biti riječi na ovogodišnjem zasjedanju Sabora, a on bi trebalo da počne 16. maja.

S druge strane, prema saznanjima "Vesti" u visokim crkvenim krugovima, o podjeli eparhije još nema Konstantinove saglasnosti, a bila bi potrebna.

- Imajući u vidu dosadašnju praksu u Saboru SPC, cepanje bilo koje eparhije ne može da se izvrši bez saglasnosti nadležnog episkopa. On je predlagao i precizirao deobu. Ako to izostane, od podele se odustajalo.

Sada se, međutim, šalju poruke iz sinodskih krugova da se deoba može uraditi i bez episkopovog pristanka ukoliko je to viši interes SPC u celini - kaže visoki crkveni izvor "Vesti".

Mladenović je u razgovoru za lokalni crkveni radio u Kragujevcu ispričao da se na prošlogodišnjem zasjedanju crkvene skupštine razgovaralo "da se osnuje nova eparhija u Beču, kojoj će verovatno biti pripojeni i srpski vernici koji žive u Italiji", dok će Švajcarska "najverovatnije biti pripojena zapadnoevropskoj eparhiji čije je sedište u Parizu".

Mladenović je dodao da je razgovarano "i o osnivanju još jedne eparhije u Australiji". Vladika šumadijski je dodao i da se na prošlom arhijerejskom Saboru govorilo i "o tome da se osnuje posebna eparhija za Južnu Ameriku".

Podsjećanja radi, berlinska crkvena opština i četiri parohije sa dva bogoslužbena mjesta zbog dugogodišnjih problema 20. maja prošle godine po odluci Sinoda izuzete su iz nadležnosti vladike Konstantina.

Stavljene su pod privremeno starateljstvo patrijarha Irineja (Gavrilovića). Od tada, uz patrijarhov blagoslov njihovo poslovanje i duhovnu misiju nadgledaju episkopi, članovi Sinoda, koje poglavar SPC povremeno šalje u posjetu.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE