• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od sutra u "Nezavisnim" prisluškivani m:tel brojevi

"Nezavisne novine" sutra će početi da objavljuju spisak isključivo M:tel-ovih brojeva koje su, kako piše list, što legalno što nelegalno, prisluškivali OBA i SIPA.

 Od sutra u "Nezavisnim" prisluškivani m:tel brojevi Izvor: MONDO

Iako je Zakonom o krivičnom postupku BiH i Republike Srpske definisano da je sudija za prethodni postupak nakon preduzete mjere prisluškivanja obavezan da obavijesti lice koje je prisluškivano, gotovo niko sa spiska prisluškivanih brojeva nije obaviješten o tome - navode "Nezavisne".

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da će zbog evidentnog kršenja zakona i ugrožavanja ljudskih prava ovo pitanje staviti na dnevni red i zahtijevati odgovore, te preduzeti korake koji će se kretati od nivoa tužbe do nivoa zajedničkog razmatranja problema.

"Evidentno je da su prekršeni zakoni. Ispred Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS tražiću istragu i odgovore od nadležnih kada je u pitanju prisluškivanje", rekao je Stevandić.

On naglašava da će potezi Odobra za bezbjednost i Narodne skupštine RS ići u smjeru da se OBA i SIPA vrate u institucionalnu kontrolu te da pomoć u tome očekuje i od institucija EU.

Jedan od građana RS koji je prisluškivan je i Boris Cicović, profesor istorije iz Foče, koji kaže da mobilni broj koristi već dvije godine te da je u međuvremenu posumnjao da ga neko prisluškuje, ali da ga niko nije obavjestio o tome.

"Član sam Ravnogorskog pokreta i vjerovatno zbog toga sam bio zanimljiv", pojasnio je Cicović.

Jedan od prisluškivanih građana je i Mladen Bosančić, bivši fudbaler banjalučkog "Borca", koji govori da ga niko nikada nije obavjestio da je prisluškivan.

Jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH koji želi da ostane anoniman kaže da već šest godina koristi isti broj te da je razlog prisluškivanja vjerovatno tak što mu je supruga suvlasnik firme sa partnerom iz Rusije. "Niko me nije obavijestio da sam prisluškivan i u narednom periodu ću sa advokatom obaviti pripreme u cilju podnošenja tužbe zbog neovlaštenog prisluškivanja", kazao je ovaj vojnik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE