• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUR: RS usporava završetak supervizije

Prvi zamjenik visokog prestavnika i suprvizor za Brčko Roderik Mur rekao je da retorika i akcije koje dolaze iz RS komplikuju ili usporavaju proces zatvaranja supervizije u distriktu.

 MUR: RS usporava završetak supervizije  Izvor: MONDO

"Ta retorika i te akcije unose dozu sumnje kada je riječ o daljim namjerama RS prema Brčkom nakon odlaska međunarodne zajednice. Ni Federacija BiH nije ispunila sve svoje obaveze koje ima prema Brčko distriktu, ali su početkom godine dali čvrsto uvjeravanje da će ih ispuniti. RS je, međutim, odbila da krene istim putem", rekao je Mur.

Iz Vlade RS tvrde da je Srpska ispunila sve uslove za okončanje međunarodne supervizije u Brčkom, uključujući i one koje je naknadno postavio raniji supervizr Rafi Gregorijan.

"Riječ je o tome da ne postoji spremnost i volja međunarodne zajednice da se povuče iz distrikta. Oni žele da zadrže što više institucionalnih menhanizama", rekao je "Presu" izvor iz kabineta premijera RS Aleksandra Džombića.

Supervizor za Brčko tvrdi da je međunarodna zajednica spremna da okonča proces međunarodne supervizije u Brčkom ako oba entiteta izraze spremnost da po okončanju supervizije poštuju sve obaveze koje proističu iz arbitražne odluke o distriktu.

On je rekao da RS nikada formalno nije povukla svoju rezoluciju iz marta 1999. godine o nepriznavanju arbitražne odluke, kao i da je na više veb stranica zvaničnih institucijaa Vlade RS i dalje ucrtana međuentitetska granica koja prolazi kroz distrikt. Postavio je i pitanje finansiranja distrikta, čiji se budžet sa 75 odsto puni od sredstava iz UIO BiH, ako RS odbija ovlašćenja visokog predstavnika da nameće zakone.

Mur je naglasio da je usvajanje amandmana jedna na Ustav BiH prije dvije godin pozitivan korak za Brčko, kao i da je vrlo zadovoljan dogovorom sa RS o isporučivanju struje distriktu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE