• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud RS usvojio zahtjev Kluba Bošnjaka

Ustavni sud RS odlučio da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske koji se odnosi na Zakon o katastru

 Ustavni sud RS usvojio zahtjev Kluba Bošnjaka Izvor: MONDO

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske koji se odnosi na Zakon o katastru, a da je neprihvatljiv zahtjev tog kluba za utvrđivanje povrede vitalnog interesa u Zakonu o popisu stanovništva u Srpskoj.

Predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko rekao je da je Vijeće odlučilo da će u slučaju Zakona o katastru, koji je kompleksan predmet, meritorna odluka biti donesena u roku od mjesec dana, odnosno 18. maja.

On je dodao da je Vijeće utvrdilo da je provedena potrebna procedura, te da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost ovog zahtjeva Kluba Bošnjaka.

Zovko je naglasio da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog interesa u Zakonu o izmjenama Zakona o popisu u Srpskoj u 2011. godini jer je neosnovan, imajući u vidu činjenicu da je Vijeće 7. oktobra prošle godine utvrdilo da Zakonom o popisu nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

"Imajući u vidu da je identične razloge za navodnu povredu vitalnog interesa bošnjačkog naroda Vijeće razmatralo u ranijem postupku, smatramo da isti razlozi koji su navedeni i u ovom zahtjevu nemaju izgleda na uspjeh", izjavio je Zovko i dodao da su izmjene ovog zakona samo formalne, i odnose se na pitanje rokova, a ne postoje suštinske izmjene.

Zovko je novinarima nakon sjednice Vijeća rekao da je predmet odlučivanja danas bilo pitanje prihvatljivosti ova dva zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim zakonima povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka pokrenuo je 4. marta pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o katastru RS. Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je tada da se Zakonom o katastru RS želi promijeniti vlasnička struktura na teritoriji RS na štetu Bošnjaka, Hrvata i svih građana koji mogu biti oštećeni.

Zakon o katastru RS usvojila je Narodna skupština RS 22. februara po hitnom postupku. Njime se uređuju upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer RS. Zakonom se uređuju katastar nepokretnosti, katastar vodovoda, osnovni geodetski radovi, adresni registar i topografsko - kartografska djelatnost.

Ustavni sud Srpske 7. oktobra prošle godine utvrdio je da Zakonom o popisu stanovništva nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Predsjednik Ustavnog suda zaključio je da ovim zakonom građani bošnjačke nacionalnosti nisu stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na građane ostalih nacionalnosti. On je dodao da je neosnovan prigovor bošnjačkog kluba da Srpska nije nadležna da donosi zakon o popisu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE