• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH kasni za zemljama regiona

BiH je do sada ispunila trećinu uslova za pristupanje EU i kasni za ostalim zemljama regiona u ovom procesu.

 BiH kasni za zemljama regiona Izvor: MONDO

Prema riječima direktora Direkcije za evropske integracije Nevenke Savić, BiH prije podnošenja aplikacije za članstvo u EU treba da usaglasi Ustav sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić i Finci'', reguliše pitanje državne pomoći i usvoji zakon o popisu stanovništva.

Navodeći da BiH formalno-pravno može podnijeti aplikaciju, ona je naglasila da aplikacija neće biti valjana bez ispunjenja ovih preduslova.

Savićeva je upozorila da BiH zbog neusaglašavanja Ustava sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić i Finci'' krši Privremeni sporazum sa EU i da to može biti razlog za suspenziju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kada on bude trebalo da stupi na snagu.

Šef Odjeljenja za ekonomske refome, trgovinu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH Johan Hese podsjetio je da u procesu evropskih integracija BiH treba da zadovolji standarde EU.

"Proces proširenja, osim ispunjenja političkih kriterijuma, podrazumijeva i zadovoljavanje ekonomskih kriterijuma", istakao je Hese, dodavši da EU napredak BiH u ispunjenju ovih kriterijuma prati u svojim izvještajima o napretku.

Osim ispunjavanja navedenih uslova potrebnih za evropske integracije, Hese je rekao da konkurentnost privrede BiH u regionalnim i globalnim okvirima, te ulaganje u infrastrukturu treba da budu među prioritetima u narednom periodu.

Direktor predstavništva Fondacije ''Konrad Adenauer'' u BiH Sabina Volkner ocijenila je da je BiH na putu evropskih integracija napravila napredak, ali da uprkos tome, kaska za ostalim zemljama u regionu.

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH, predstavništvo Fondacije ''Konrad Adenauer'' i USAID-ov Projekt jačanja parlamenata BiH organizatori su današnjeg seminara o evropskim integracijama BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE