• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOND PIO RS: Preispitati odluku Ustavnog suda BiH

Fond PIO RS podnijeće zahtjev da se preispita odluka Ustavnog suda BiH koji je odbio žalbu Fonda u vezi sa preuzimanjem korisnika penzije iz FBiH.

 FOND PIO RS: Preispitati odluku Ustavnog suda BiH Izvor: MONDO

Fond PIO RS saopštio je da će podnijeti zahtjev nakon što je zaprimio odluka Ustavnog suda BiH, donesenu 25. marta, kojom je odbijena apelacija u vezi sa pruzimanjem korisnika koji su pravo na penziju do 30. aprila 1992. godne ostvarili na području sadašnje Federacije BiH.

Fond PIO RS smatra da ima osnova za preispitivanje ove odluke Ustavnog suda BiH, o čemu govori i izdvojeno mišljenje predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića o neslaganju.

Prema Simovićevom mišljenju Ustavni sud BiH je trebalo da usvoji apelaciju, donese meritornu odluku i proglasi ovu situaciju protivustavnom kao i da potom naredi BiH i entitetima iste one mjere koje je naredio Evropski sud za ljudska prava - stvaranje pravičnih i sigurnih međusobnih odnosa putem zakonskog regulisanja.

"Ako i po zahtjevu za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH ne bude zadovoljena pravda, Fond PIO RS obratiće se međunarodnim pravnim instancama, jer, pored štete koju trpe korisnici i sam je trpi. Neisplaćivanjem penzija za ove korisnike od oktobra 2004. do novembra 2010. godine Fond ima štetu od 545 miliona KM ili 8,3 miliona KM mjesečno", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je o ovome podnesena i posebna tužba u martu 2011. godine za obeštećenje.

U Fondu ističu da odluku Ustavnog suda kojom se odbija apelacija Fonda PIO RS, a koja im je dostavljena, ne žele komentarisati ali da i dalje ostaju pri argumenataciji i privrženosti univerzalnom načelu da se penzija, kao pavo, isplaćuje prema mjestu njenog ostvarenja, odnosno prema mjestu uplate doprinosa.

S tim u vezi, isplatu za korisnike koji su penziju ostvarili do 30. aprila 1992. godine na području FBiH trebalo bi da vrši Zavod PIO/MIO FBiH.

U Fondu PIO RS podsjećaju da je ova odluka surotna odluci istog suda iz 2007. godine kojom je pozitivno riješena tužba "Dragisav Vuković, Miloje Ilić, Mlađen Šekerović i Zora Buha" kao i presuda "Mlađen Šekrović i Aka Pašalić protiv BiH", od marta 2011. godine u kojima je zauzet stav da uskraćivanjem penzija tim korisnicima FBiH krši njihova osnovna socijalna i ljudska prava i vrši dikriminaciju.

"Ovo je osnov Fondu da se bori do zadovoljenja pravde za svih 25 845 danas živih korisnika od 37 000 njih koliko ih je bilo 1992. godine", navodi se u saopštenju Fonda PIO RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE