• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljotres prodrmao Banjaluku, manja šteta u Čelincu

Banjaluku i njenu okolinu je noćas u 1.30 časova, potresao zemljotres magnitude 4,3 stepeni po Rihteru. U Čelincu manja oštećenja kuća.

 Zemljotres prodrmao Banjaluku, manja šteta u Čelincu Izvor: MONDO

Epicentar zemljotresa bio je na području opštine Čelinac, 11 kilometara istočno od Banjaluke na dubini od 10 kilometara, a intenzitet zemljotresa bio je šest stepeni po Merkaliju, saopštila je Seizmološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Većina stanovnika u Čelincu je zbog potresa istrčala iz svojih domova, a u nekoliko okolnih naselja i u dijelu grada nestalo je električne energije.

Zemljotres je pričinio manju materijalnu štetu na objektima u epicentralnoj zoni, kao i otpadanje maltera sa zgrade opštine Čelinac.

Prijavljena je manja materijalna šteta u vidu rušenja dimnjaka, crepova i otpadanje maltera u epicentralnoj zoni, kao i padanja predmeta sa polica i pomjeranje komada namještaja u kućama, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS.

Iz republičke Civilne zaštite navode da se zemljotres osjetio i na području Banjaluke, Prijedora i Kozarske Dubice, ali napominju da ne raspolažu podacima o eventualnoj šteti.

Ministar uprave i loklane samouprave RS Lejla Rešić posjetiće danas lokacije na području opštine Čelinac na kojima se sinoć najviše osjetio zemljotres. Posjeta je predviđena za 12.30 časova, a izjave za novinare nakon obilaska terena, najavljeno je iz resornog ministarstva.



Banjalučki region uglavnom je bio seizmički neaktivan posljednjih nekoliko godina, a posljednji zemljotres na teritoriji grada je registrovan krajem marta ove godine. Epicentar zemljotresa bio je deset kilometara sjeverozapadno od Banjaluke, tačnije na području Dragočaja, podaci su Seizmološkog zavoda Republike Srpske.

Jedna od karakteristika Banjaluke je podrhtavanje tla na kojem je smještena. Seizmogeno područje obuhvata pojas oko grada, prečnika izmedu 50 i 60 km. Zemljotresi se na ovom tlu javljaju u serijama, na različitim žarištima.

Razorni zemljotres u Banjaluci se desio 26. oktobra 1969. godine i bio je magnitude 5,6 jedinica Rihterove skale. Potom je uslijedio glavni udar 27. oktobra u 9.10 sati minuta po lokalnom vremenu, magnitude 6,6. jedinica Rihtera.

Ovaj potres je najjači koji se desio na teritoriji BiH, a ostavio je katastrofalne posljedice u 15 krajiških opština uključujući ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE