• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanje u Hercegovini veoma teško

Stanje zbog požara na području Hercegovine veoma je teško, ali zahvaljujići velikoj angažovanosti vatrogasaca nisu ugrožene kuće.

 Stanje u Hercegovini veoma teško Izvor: MONDO

Stanje zbog požara na području Hercegovine veoma je teško, ali zahvaljujići velikoj angažovanosti vatrogasaca, pripadnika Civilne zaštite, radnika Centra za gazdovanje kršom i stanovništva nisu ugrožene kuće, rekao je Srni direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RS) Milimir Doder.

Doder je istakao da su ovi požari ekološka katastrofa i da su, najvjerovatnije, uzrokovani velikom ljudskom nepažnjom, a da bez kiše neće moći da se ugase.

On je naglasio da je veliki požar u Ljubinju zahvatio oko tri hiljade hektara površine, širi se u tri kraka i ne pomažu nikakve nove snage, jer je teren veoma težak i nepristupačan.

"Ekipe su 24 časa na terenu, stavljeni su u pripravnost i cisterne Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Trebinja", rekao je Doder i dodao da nema smisla ljude slati u vrleti da gase, jer i nakon što lokalizuju požar vjetar ga rasplamsa.

Prema njegovim riječima, ti požari sada su umireni, ali danas poslije 14.00 časova očekuje se da se ponovo pojave, jer je jutros temperatura vazduha iznosila 29 stepeni Celzijusovih, a u podne će biti mnogo viša.

On je naglasio da je teren dosta nepristipučan i da se razmišljalo o angažovanju avijacije Crne Gore, ali su stručnjaci rekli da to ne bi imalo efekta, jer je velika udaljenost od mjesta uzimanja vode do požarišta, oko 24 kilometra.

Doder je istakao da je aktiviran i novi požar u Bileći i da su vatrogasne ekipe na terenu sinoć do 22.00 časa gasile požar, koji je jutros ponovo aktiviran, ali nisu ugrožene kuće i objekti.

"Na ovom području juče je dejstvovao i helikopter Oružanih snaga i požar je stavljen pod kontrolu, ali vjetar nam je veliki neprijatelj", rekao je Doder.

On je podsjetio da su lokalizovani požari u Trebinju koji su izbili polovinom avgusta i naglasio da do sada na području Hercegovine nije povrijeđen nijedan učesnik u gašenju požara, kao i da nijedan objekat nije izgorio.

"Ovo je ogromna ekološka katastrofa", konstatovao je Doder i dodao da će procjenu štete vršiti stručne ekipe Javnog preduzeća "Šume RS".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE