• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučurević: Hoću da mi se sudi u BiH

Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević izjavio je da želi da se protiv njega u BiH, odnosno Republici Srpskoj, održi sudski proces.

 Vučurević: Hoću da mi se sudi u BiH   Izvor: MONDO

On bi, kako je naveo, pobio sve optužbe koje ga terete za počinjene ratne zločine na području Dubrovnika.

Vučurević je kazao da se ne boji hapšenja niti bilo kog pravednog suda, ali da bi "pre u zemlju" nego da mu bude suđeno u Dubrovniku.

"Sudovi u Srbiji požurili su da me što pre pošalju u Dubrovnik. Tada sam vidio da se treba spašavati, pa sam otišao kući, a ne pobjegao", rekao je Vučurević na konferenciji za novinare u Trebinju.

On je naveo da je u Srbiji "bio talac zbog pogodbe na relaciji (predsjednik Srbije Boris) Tadić - (hrvatska premijerka Jadranka) Kosor i kolateralna šteta tih odnosa", dodajući da je to "pravi razlog za donošenje odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj".

Ratni načelnik Trebinja odbacio je sve optužbe koje ga terete za granatiranje Dubrovnika, poručujući da "ima papire" o tome šta se dešavalo tokom proteklog rata, koji mogu "dobro da uzdrmaju čitave grupacije ljudi".

Upitan kako je prešao granicu Srbije i BiH s obzirom na to da mu je Srbija oduzela dokumenta, Vučurević je odgovorio da je doputovao redovnom autobuskom linijom i da nije imao nikakvih problema na granici.

"Nekada traže dokumente, nekada ne, a što meni nisu gledali, to ne znam", kazao je Vučurević, dodajući da je granicu prešao "negde od Priboja do Bijeljine".

Komentarišući odluku suda u Beogradu da mu odredi pritvor, jer nije ispunio obavezu da se dva puta nedeljno u toku ekstradicionog postupka javlja sudu, on je naveo da nije državljanin Srbije i da zbog toga ta država nema nadležnosti za njegovo hapšenje ili za raspisivanje bilo kakve poternice.

Vučurević je optužio sudove u Srbiji da su "politički", navodeći da je u Srbiji "držan u zarobljeništvu".

"Čovek u svojoj državi može biti u pritvoru i zatvoru, a ako ga druga država utamniči, onda je to zarobljeništvo", kazao je on.

Zbog toga što je bio, kako je rekao, "zatočenik logora u Srbiji", juče se učlanio u Udruženje logoraša RS.

Vučurević je još naveo da je prije četiri godine tražio državljanstvo Srbije, ali da ga nije dobio. Ratni gradonačelnik Trebinja u subotu je prebjegao iz Srbije u RS.

On je u Srbiji bio u ekstradicionom pritvoru koji je pokrenut nakon što su Hrvatska i BiH zatražile njegovo izručenje.

Vučurević je uhapšen u Srbiji 4. aprila na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska, tereteći ga za granatiranje Dubrovnika.

Zahtev za njegovo izručenje podnijela je i BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE