• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedemo najskuplje meso u regionu

Meso, sir, jaja, riba, ulje, masti, šećer, so i pirinač su namirnice koje su poskupjele između tri i 39 odsto u avgustu u RS u odnosu na prethodni mjesec.

 Jedemo najskuplje meso u regionu Izvor: MONDO

U istom periodu brašno, povrće, prerađevine od povrća, voće i prerađevine od voća, pojeftinili su između dva i 33 odsto. Ovo je pokazala analiza cijena namirnica koje se nalaze u potrošačkoj korpi u avgustu, a koju je radilo Ministarstvo trgovine i turizma RS.

"Kada su u pitanju poskupljenja, došlo je do rasta cijene pilećeg i svinjskog mesa s kostima za tri odsto. U kategoriji mlijeko i mliječni proizvodi došlo je do poskupljenja sira kačkavalja za četiri odsto, dok su cijene kravljeg mlijeka, jogurta i domaćeg sira na nivou julskih", navode iz Ministarstva.

U avgustu je došlo do poskupljenja jaja za 39 odsto, pa tako jedan komad na pijaci košta 30 feninga, odnosno za marku je moguće kupiti samo troje. Došlo je i do poskupljenja pastrmke za šest odsto, ulja za četiri, masti za sedam, šećera za osam, soli za devet i riže za četiri odsto.

"Razlog rasta cijena nekih proizvoda je skok cijena sirovina na svjetskom tržištu, na primjer šećera i suncokreta. Primjera radi, kilogram šećera prošle godine u ovom periodu na svjetskom tržištu koštao je 19 centi, a trenutna cijena je 30 centi, što predstavlja rast za 58 odsto", istakli su u Ministarstvu, prenose "Nezavisne novine".

Cijene hljeba od brašna tip 500 su ostale nepromijenjene, dok je došlo do pojeftinjenja brašna za dva i makarona za šest odsto.

"Kada je u pitanju povrće, zabilježen je značajan pad cijena, tako da su paradajz i paprika jeftiniji za 27, krompir za 14, crni luka za 10, mrkva za osam, cvekla za 17, slatki kupus za 11 i karfiol za 33 odsto, dok su cijene špinata, krastavaca, zamrznutog graška i zamrznutog povrća za đuveč na nivou julskih. Kada su u pitanju cijene voća i prerađevina od voća, došlo je do pada cijene limuna za dva, banana za 13 i breskvi za osam odsto", precizirali su u Ministarstvu.

U udruženjima potrošača kažu da se u narednom periodu može očekivati da dođe do dodatnih poskupljenja pojedinih namirnica s obzirom na loš rod kukuruza.

"Meso je kod nas skuplje nego u zemljama u okruženju, pa je na primjer svinjsko meso u RS skuplje nego u Zagrebu. Ne možemo sada sa sigurnošću reći da li će loš rod kukurza uticati na poskupljenje mesa, to će se znati za mjesec dana", kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS i naveo da se na tržištu RS nalazi manje novca nego prošle godine, zbog čega je manja i kupovna moć građana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE