• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravoslavna nova godina neće biti vjerski praznik

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo da je vitalni interes Bošnjaka povrijeđen uvođenjem pravoslavne Nove godine

 Pravoslavna nova godina neće biti vjerski praznik Izvor: MONDO

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je danas da je vitalni interes Bošnjaka povrijeđen Zakonom o dopunama Zakona o praznicima RS, kojim se pravoslavna Nova godina uvodi kao vjerski praznik.

Vijeće je prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS uz obrazloženje da ovaj praznik spada u krug duhovnih vrijednosti koje njeguje srpski narod u očuvanju svoje tradicije i identiteta i da kao takav daje prednost samo jednom konstitutivnom narodu.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko rekao je da je Vijeće utvrdilo da je osporenim zakonom povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, čime je prekršen princip njihove ravnopravnosti iz člana 1 Ustava Republike Srpske koji u sebi sublimira i ravnopravno uvažavanje nacionalnih, vjerskih, kulturnih i drugih karakteristika konstitutivnih naroda RS.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je proslavom pravoslavne Nove godine onemogućeno da Bošnjaci praznuju muslimansku (hidžretsku) Novu godinu po islamskom kalendaru, kako je to sadržano u podnesenim amandmanima na ovaj zakon.

Zovko je rekao da su svi konstitutivni narodi i ostali jednaki pred zakonima i da je to jedno od osnovnih načela kojima se rukovodilo Vijeće za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda RS pri uvažavanju zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS usvojila je 2. juna Zakon o dopunama Zakona o praznicima kojim se pravoslavna Nova godina uvodi kao vjerski praznik.

Bošnjaci su sredinom juna pokrenuli proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon, jer smatraju da je vitalni interes bošnjačkog naroda povrijeđen time što se ovim zakonom uvodi vjerski praznik pravoslavna Nova godina i da je radi poštivanja ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda i isključenja diskriminacije potrebno propisati da je praznik i muslimanska (hidžretska) nova godina koja se obilježava prema islamskom kalendaru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE