• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Bosić učestvuju na sutrašnjem sastanku

Lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić učestvovaće na sutrašnjem sastanku lidera političkih partija BiH u Sarajevu.

 Dodik i Bosić učestvuju na sutrašnjem sastanku Izvor: MONDO

Ovo je potvrđeno novinarima nakon sastanka delegacija SNSD-a i SDS-a.

Dodik je rekao da je bazično pitanje jasna odbrana zakonskih pozicija koje ima Republika Srpska, a to je da u Savjetu ministara BiH ne može više od dvije trećine ministarskih mjesta pripasti Federaciji BiH (FBiH), odnosno FBiH treba da pripadne šest, a Srpskoj četiri ministarska mjesta.

On je potvrdio da jedno od tih i mjesto ministra spoljnih poslova.

"To je bazičan odnos za koji se i mi i SDS zalažemo da bude ispoštovan", naglasio je Dodik.

On je naveo da se radi o produbljenim, konceptualnim razlikama rješavanja ovog pitanja, gdje nisu najvažnija samo pitanja ministarskih fotelja, nego se radi o tome da autentični predstavnici konstitutivnih naroda u punom kapacitetu donose odluke, a ne da to čini neko drugi u ime njih.

Podsjetivši da se Savjet ministara BiH po definiciji i karakteru kojeg ima po Dejtonskom sporazumu ne bira, već se sastavlja, Dodik je naglasio da je Republika Srpska još prije godinu dana bila spremna da uđe u te aktivnosti,ali se dogodio nepotreban zastoj.

Dodik je ocijenio da ovaj zastoj nije napravio neku očiglednu štetu.

"Odnosi u BiH se moraju primarano dogovarati na nivou entiteta, a BiH je izvedena kao složena državna zajednica iz entiteta i njihove suverenosti. To znači da Savjet ministara može uspješno djelovati samo ako postoji dogovor između entiteta i tri konstutiva naroda", pojasnio je Dodik.

Lider SDS-a Mladen Bosić je rekao da su predstavnici ove dvije stranke obavili niz konsultacija pred sutrašnji sastanak kako bi se došlo do informacija da li je došlo do promjene početnih stavova političkih faktora zbog kojih je do sada bilo nemoguće napraviti dogovor oko Savjeta ministara BiH.

"Moram, nažalost, da kažem da nisam dobio nijedan signal na osnovu kojeg bih mogao reći da sam optimista. Ne znam da li su partneri u FBiH (Dragan) Čović i (Zlatko) Lagumdžija napravili neki dogovor na osnovu kojeg sada njih dvojca daju optimističke izjave", naveo je Bosić.

On se nada da će biti "pozitivno iznenađen" njihovim dogovorom.

Bosić je dodao da, ukoliko Lagumdžija i Čović nisu postigli nikakav dogovor, onda će sastanak unaprijed biti osuđen na neuspjeh i gurnuti BiH u još dublju krizu.

DODIK: SUTRA DOGOVORITI "EVROPSKI PAKET"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da na sutrašnjem sastanku lidera šest političkih partija treba konačno postići dogovor o zakonima o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, te načinu provođenja odluke Suda iz Strazbura u predmetu "Sejdić-Finci".

Dodik je, gostujući u programu BHT-a, ocijenio da su dogovor o provođenju odluke u predmetu "Sejdić-Finci" kočili maksimalistički zahtjevi za masovnim ustavnim promjenama koji su dolazili iz Federacije BiH.

Lider SNSD-a uoči sutrašnjeg sastanka lidera najjačih stranka nije izrazio ni optimizam niti pesimizam o mogućnosti dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH, istakavši da su za predstavnike Srpske i dalje prihvatljivi isključivo principi pariteta, uz puno poštovanje Ustava i Zakona o Savjetu ministara BiH.

Dodik je ponovio da su dosadašnji dogovor o Savjetu ministara BiH onemogućavale konceptualne razlike među političkim liderima koje uvode nove odnose u BiH, a ne "raspodjela fotelja", te ocijenio neprihvatljivim namjere stranaka kao što je SDP, da u ime drugih političkih partija kojima to prava pripada, biraju predstavnike konstitutivnih naroda.

Posljednje istupe poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića upućene prema njemu lično, Dodik smatra potezima koji su u funkciji pridobijanja podrške, u trenutku kada je neizvjesno da li će Cerić i dalje ostati na tom položaju. On je konstatovao da Cerić ne može određivati političarima pravila, ali da bi, "možda, bio dobar politički partner, jer je jasan i zna se šta misli".

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti istupanja Republike Srpske /RS/ iz BiH Dodik je rekao da neće biti secesije, ali da će se BiH raspasti, jer ne postoji bazični konsenzus o mnogim važnim pitanjima. On je ocijenio da život BiH produžava međunarodna zajednica koja joj daje infuziju, pokušavajući da opravda mnoge ranije odluke.

Dodik je istakao da predstavnici sva tri konstitutivna naroda treba da razgovaraju o tome kako vide BiH i šta je za njih prihvatljivo, a da nije dobro tražiti kod stranaca riješenja koja neko drugi u BiH neće.

Prema njegovim riječima, BiH može postojati u okviru stabilnog procesa decentralizacije, samo uz jasne nadležnosti koje joj pripadaju i koje Srpska priznaje, a nisu nametnute od visokog predstavnika.

Dodik je istakao da ključni akteri u zemlji da treba da razmotre pitanje odlučivanja stranaca u BiH, odnosno vidjeti da li postoji bazični konsensuz o tome da se oni eliminišu iz procesa odlučivanja o unutrašnjim stvarima.

Govoreći o radu BHRT-a, predsjednik Srpske je ocijenio da BHT nije objektivan, što bio trebao biti, radeći kao servis svih građana.

Dodik je istakao da se u Republici Srpskoj u narednoj godini očekuje nastavak radova na mnogim energetskim projektima, kao i na izgradnji mreže autoputeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE