• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bevanda kandidat za mandatara

Vjekoslav Bevanda kandidat je za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Predsjedništvu BiH još nije stigao prijedlog HDZ BiH.

 Bevanda kandidat za mandatara Izvor: MONDO

Predsjedništvo BiH još nije dobilo prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Očekujemo da će to biti u roku od par dana, odmah iza novogodišnjih praznika", izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na godišnjoj konferenciji za novinare Stranke demokratske akcije, čiji je on potpredsjednik.

Na pitanje da li je Predsjedništvo BiH moglo da učini više kada je riječ o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Izetbegović je rekao da je moglo da učini isto kao i u slučaju sa Slavom Kukićem, da još par puta napravi nešto što bi palo u Parlamentarnoj skupštini BiH i potcrtalo nemoć Predsjedništva BiH.

"Mislim da ne bi bilo pametno da smo to radili", dodao je Izetbegović.

Na osnovu jučerašnjeg dogovora lidera šest najjačih stranaka u BiH, HDZ BiH pripalo je mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Iz HDZ BiH jutros je Srni rečeno da je Vjekoslav Bevanda kandidat ove stranke za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da će prijedlog Predsjedništvu biti dostavljen u toku dana.

Bevanda je u protekle četiri godine bio ministar finansija Federacije BiH. Tada je za ministra imenovan kao nestranački kadar, ali se kasnije uključio u HDZ BiH. Do tada je Bevanda radio u bankarskom sektoru i važi za velikog stručnjaka u oblasti finansija.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Savjeta ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Ustavom BiH određeno je da predsjedavajući Savjeta ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i da zatraži od Predstavničkog doma potvrdu njihovog imenovanja.

Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Savjeta ministara ima zadatak da ispita i analizira sve dostupne informacije radi ocjenjivanja i utvrđivanja podobnosti za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara BiH te da dostavi Predstavničkom domu preporuku za njihovo potvrđivanje, ali preporuka ove komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE