• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojadžić optužen za zločine u Jablanici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Bojadžića (48) za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Jablanici 1993. godine.

 Bojadžić optužen za zločine u Jablanici Izvor: MONDO

Bojadžić se tereti da je, u svojstvu zamjenika komandanta Specijalnog odreda Armije BiH "Zulfikar", tokom ljeta 1993. godine lično i sa drugim licima mučio, nečovječno postupao, prisiljavao na prinudni rad, nanosio teške fizičke povrede, seksualno zlostavljao i silovao zarobljena lica hrvatske nacionalnosti u zarobljeničkom objektu "Muzej-Bitka na Neretvi" u Jablanici.

Time je postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata i protivno odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Optužnica protiv Bojadžića proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Bojadžić je uhapšen 4. novembra 2009. u centru Sarajeva, po nalogu Tužilaštva BiH, zbog zločina nad Hrvatima u Trusini, a na ročištu u maju prošle godine izjasnio se da nije kriv.

Nedavno su uhapšeni Enes Maksumić zvani Čađo (42), Azem Ibrović (41) i Jusuf Hindić zvani Sic (57) zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Jablanici.Maksumić, Ibrović i Hindić su pod istragom Tužilaštva i osumnjičeni da su tokom 1993. na području Jablanice, učestvovali u zlostavljanju i mučenju više zarobljenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su prethodno bili zatočeni u logoru u objektu Muzeja revolucije u Jablanici.

Uporedo s ovim hapšenjima, izdata je i naredba za dovođenje radi ispitivanja Nihada Bojadžića (48), koji se nalazi u pritvoru zbog optužnice za ratne zločine u Trusini. U Tužilaštvu su naveli da je Bojadžić ispitan po drugom predmetu, a ne u vezi s onim za koji je optužen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE